0

orhan duru 18 aralık 1933 yılında istanbul'da doğmuştur. türk ülkücü yazar ve gazeteci olan orhan durumu 25 ocak 2009 yılında şişli'de vefat etmiştir. ankara üniversitesi veteriner fakültesinden mezun olmuştur. asistanlık yapmıştır. darbenin ardından kurulan askeri yönetimin ekim 1960'ta üniversitelerden ihraç ettiği öğretim elemanlarından biri olmuştur. daha sonra bir müddet veterinerlik yapmıştır yazılar ilk mavi dergisinde çıkmışlar gazeteciliği kendine meslek seçmiştir. çeşitli gazetelerde çalışmıştır. sezen durunun eş indir. ingilizce olan science-fiction sözünü türkçe bilim kurgu olarak tercüme etmiş kullanmış ve türkçe kazandıran ilk kişidir. eserleri; amerikan gizli belgelerle türkiye'nin kurtuluş yılları, düşümde ve dışımda, yeni ve sert öyküler, bir büyülü ortamda, kısası enbiya, tango geceleri, bir yer var biliyorum sayılabilmektedir.

0

orhan duru; istanbul rumeli hisarı nda 18 aralık 1933 de doğmuştur . 1956 yılında ankara üniversitesi veterinerlik fakültesinden mezun olmuştur ve mezun olduğu üniversitesi de bir süreklik olarakta asistanlık yapmıştır . daha sonra gazetecilige yönelmiştir ankara ulusta başladığı mesleğini cumhuriyeti milliyet güneş ve hürriyet gazetelerinde sürdürmüştür . duru; gazetelik kariyerinde muhabir, parlamento muhabirliği haber müdürlüğü ve yazı işleri müdürlüğü görevlerde bulunmuştur .
öykü ve deneme yazarlığını yanı sıra tiyatro uyarlamaları da bulunan duru ; ilk öyküsü 1953 yılında küçük dergi de yayınladı . mavi, evrim, yeni ufuklar, pazar postası, yelken ve dost dergilerde ki yazılarıyla dikkat çeken duru, ağır işçiler adlı öyküsü ile 1970 trt sanat ödülü yarışmasında başarı ödülü kazanmıştır.
türk öykücülügünün önde gelen isimlerinden gazete - yazar orhun duru, 25 ocak 2009 tarihinde vefat etmiştir .
orhun duru ayrıca ingilizce science - fiction sözcüğünu türkçeye bilim - kurgu olarak tercüme eden , kullanan ve türkçeye kazandıran kişi ünvanının korumaktadır . bu kullanım bir süre sonra türkiye dil kurumu tarafından resmi olarak kabul görmüştür .

0

cumhuriyet dönemi edebiyatçılarımızdandır. eserleri: öykü bırakılmış biri, denge uzmanı, ağır işçiler, yoksullar geliyor, düşümde ve dışımda, kazı, sarmal roman: az roman deneme: hormonlu kafalar, tango gecelri, roman medyadan önce gelir