0

5 tl. nin arka yüzünde ordinaryus profesör ünvanına sahip az sayıdaki kişilerden biri olan ord. prof. aydın sayılı'nın resmi vardır. bilimsel tarihçiliğin gelişiminde büyük katkısı olan, türkçemize çok sayıda türkçe ismi yeniden kazandıran biridir. 1990 tarihinde unusco ödülü almıştır.

10 tl.nin arka yüzünde ord. prof. dr. arif arf'tır. 1910-1997 yılları arasında yaşamıştır. matematikçi ve bilim insanıdır. yaptığı çalışmalarla "arf değişmezi", "arf haklkaları" gibi kavramları bilime kazandırarak adını bırakmıştır dünyaya. "matematik de resim, müzik ve heykel gibi bir sanattır" diye bir sözü vardır.

20 liranın arka yüzünde mimar kemaleddin'in resmi bulunur. birinci ulusal mimarlık akımlarının öncülerindendir. bir çok tren garının tasarımını yapmıştır. sofya, edirne ve selanik garları bunlardandır. bir diğer önemli çalışmöası da mescid-i aksa'nın restorasyon çalışmalarına katılmış olmasıdır.

50 liranın arka yüzündeyse fatma aliye topuz'un resmi vardır. ülkemizin ilk kadın romancısı olarak tanınır. ayrıca sosyal alanda çalışmalar da yapmış, kadın hakları ile ilgilenmiştir.

100 liranın arka yüzünde buhuruzade mustafa ıtri'nin resmi bulunur. bestekarlığı yanında çiçekçilik de yaptığı için ıtri adının verildiği düşünülür. saraylarda ders verdiği bilinir.

200 liranın üzerinde hepimizin tanıdığı yunus emre'nin resmi bulunur. bir halk ozanıdır. allah aşkı, doğum, ölüm, ilahi adalet gibi konuları işler.

0

5 türk lirasının arkasında, ord. prof. dr. aydın sayılı vardır.
10 türk lirasının arkasında, cahit arf vardır.
20 türk lirasının arkasında, mimar kemaleddin vardır.
50 türk lirasının arkasında, fatma aliye topuz vardır.
100 türk lirasının arkasında, buhurizade
mustafa itri vardır.
200 türk lirasının arkasında, yunus emre vardır.