1

çevresinde bulunan devletlerin zayıf yönlerini kullandı ele geçirdiği coğrafyalarda barış ve huzuru sağladı sağlam iş bilen devlet adamları ve ordu yetiştirdi son döneminde ise eğitimden adaletten tavizler verdiği için çöküşe geçti.

2

niye bu kadar büyüdü derseniz. bemde size islami tam yaşadıkları için derim. çünkü müslümanlıktan ne zaman uzaklaştılar ve kibre kapıldılar sa o zaman yenilgiyle toprak kaybetmeye başladılar.
ve hatta buna örnek olarak 2. viyana kuşatmasını göstere bilirim. 2. viyana kuşatmasın da kanuni sultan süleyman kendisine ve ordusuna o kadar çok güveniyordu ki , kuşatmaya giderken yanlarına alması gereken büyük surları yıkmaya yarayan topları almamışlar dir. sebebi ise viyana da bulunan askerlerin osman li askerlerini görünce korkup kaçacaklarını ve kaleyi hiç savaşmadan teslim alacaklarını sanıyorlar mış.
ancak durum hiç de öğle olmamış. çünkü osman li ordusu viyana önlerine vardığın da karşıların kapalı bir kapı ve devasal büyüklükte surlarla kaplı kaleyi görünce ümitlerinin çoğu başa gitmiştir. yanlız şu da bir gerçektir ki, viyanayi savunan askerler çok az sayıda kalmıştır. çünkü esas ordu osmanlı ordularının geldiğini duyunca kaleyi terk ederek almanya ya sığınmıştır. ancak yine de geri de çok az sayıda asker de kalmış olsa yine de kaleyi hiç bir savunma yapmadan teslim etme niyetleri yokmuş ve öğle de olmuş. kaleyi korkmadan savunan komutanlar yüzünden osman li ordusu büyük bir hezimete uğramış ve girdikleri kibrin sonucunu çok acı bir şekilde ödemişler dir.
hatta o sefere kanuni sultan süleyman çıkmamış. şuan ismini hatırlamadığım bir veziri çıkmıştır ve sonucunu da yenilerek geri istanbula kaçması canına mâl olmuştur. kanuni sultan süleyman bizzat kendisi vezirinin kellesinin alınması emrini vermiş ve cellatlar hiç zaman kaybetmeden oracıkta veziri öldürmüşler dir.
ancak şu da bir gerçek daha önceleri yani osmanlının gelişme dönemlerin de ve hatta istanbulun fethin de istanbul da bulunan rahipler ve karar mercii olarak bulunan zengin kişiler avrupadan yardım çağırma kararını reddetmişlerdir. sebebi ise önceden haclıların her defasın da yardım için gelerek bizans olsun veya diğer devletler olsun her konakladığı veya geçiş güzergahı olan yerler de masum insanların canını malını alarak istila etmişler dir.
bundan dolayı da istanbulun fethin de karar merciisinden hıristiyanların fesini görmekten se müslüman sarığı görmeyi yeğleriz demişler dir. diyeceğim şu din ile alınan topraklar kibir ile de kaybedilmiştir. benim bildiklerim bu kadar. yanlışım varsa affola. herkese kolay gelsin. bol kazançlar.

0

hoşgörü istimalet politikası stretejik konumu

0

aldiklari yerdeki yonetim zayifligi ve yonetimin halka baskilari sonucu bu kadar yayildi

0

girdiği coğrafyalardaki yönetim boşluğu ve zayıflık diyebiliriz.