0

necmettin halil onan 1902 yılında çatalca'da dünyaya gözlerini açmıştır. babası halil hilmi bey dir. vefa lisesi'nde orta öğrenimini tamamladı.1919 yılında darülfünun edebiyat fakültesinde açılan sınavı kazandı. türk dili ve edebiyatı bölümüne kayıt olmuştur. ünlü edebiyatçıların öğrencisi olmuştur. bu edebiyatçılar cenap şahabettin, fuat köprülü, ferit kam, yusuf şerif, yahya kemal, hüseyin daniş dir. istanbul işgalinde okulu geçici olarak kapanmış bulunmaktadır. milli mücadele'ye katılmak için ankara'ya gitmiştir. sen peki olmuştur anadolu ajansı siyasi servisinde çalışmıştır. milli mücadele sonrasında tekrar istanbul'a gelip eğitimini tamamlamıştır. 1924 yılında mezun olmuştur. ajansında özel okullarda çalışmıştır.1929 yılında itibaren izmir adana ankara illerinde pek çok lisede edebiyat öğretmenliği ve müdürlük yaptıktan sonra da maarif müfettişi olmuştur. yükseköğretim genel müdürlüğü yapmıştır.ankara üniversitesi dtcf de eski türk edebiyatı profesörü olarak dersler vermiştir. 1959'da üniversitedeki görevinden emekli olmuştur. necmettin halil 19 ağustos 1968 günü istanbul'da hayatını kaybetmiştir.
yazılanı aruz ölçüsünde şiirler yazarak başlamıştır. nedim dergisinin şiirleri yayınlanmıştır.bıraktıktan sonra hece ölçüsünde şiirler yazmaya başladığı zamanlarda dergah ve hayat dergilerinde yayınlanmıştır. tüm şiirlerini 2 kitapta toplamıştır. erdoğan ve ulusal duygularla ilgili şiirler yazmıştır yahya kemal beyatlı'nın etkisi görülmektedir. işleyen yara adlı romanı kitap olarak basılmamış ken 1932 yılında vakit gazetesinde tefrika edilmiştir. dilbilgisi kitapları hazırlamışlardır. necmettin halil onan'ın bazı eserleri şöyledir; çakıl taşları, bir yudum daha, dil bilgisi, işleyen yara, kolejli nereye, kemal'in talimi edebiyat üzerine bir risalesi, leyla ve mecnun, izahlı divan şiiri antolojisidir.

1

necmettin halil onan 1902 yılında istanbul çatalça'da dünyaya gelir. türk şair, öğretmen, akademisyen olan halil onan aynı zamanda çanakkale savaşlarını anan şiiri 'bir yolcuya' şiirini kaleme alan şairdir. türk kurtuluş savaşının başlamasıyla orduya katıldı. milli mücadele bittikten sonra istanbul'a döndü ve eğitime kaldığı yerden devam etti. yazdığı tüm şiirlerini 1927 ve 1933 yılların da bir kitapta topladı. necmettin halıl onan'ın şiir kitapları olarak, çakıl taşlarını 1927 yılında, bir yudum daha kitabını 1933 yılında ele almıştır. romanları ise, kolejli nereye, işleyen yara (yayımlanmadı). diğer kitapları ise dilbilgisi, leyla ile mecnun eserinin eleştirisi, namık kemal'in talimi edebiyatı üzerin risalesi gibi eserlerinin sahibidir. necmettin halil onan, 1968 yılında istanbul'da vefat etmiştir.

1

türk ordusunun çanakkale'deki savunmasını anan "bir yolcuya" ait şiirini yazan şairdir.
dur yolcu ! bilmeden gelip bastığın
bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
eğil de kulak ve bu sessiz yığın,
bir vatan kalbinin attığı yerdir...
...
çoğu kaynaklar bu şiirin çanakkale için yazıldığını söylese de çok kişi sakarya meydan muhaberesi için yazıldığını da söylemektedir.