0

3 tarafı denizler ile çevrili asya ve avrupa kıtası arasında köprü görevi gören ve akdeniz'in bölgesel gücü konumunda olan, fay hattı üzerinde olan 4 mevsimin yaşandığı nadir ülkelerdendir.

0

3 tarafı denizlerle kaplı yarımadadır. avrupa ve asya kıtasını bağlayan özelliğe sahiptir. iklim çok çeşitlidir. her mevsim yaşanmaktadır. esasen tarım ülkesidir fakat son yıllarda bu özelliğini kaybetmiştir.

0

ülkemiz kuzey yarımkürede bulunur ve bunun sonucunda türkiye'de güneyden kuzeye doğru gidildikçe güneş ışınlarının geliş acısı daralır. sıcaklık azalır ve gölge boyu uzar. ayrıca tarım ürünlerinin olgunlaşma suresi ,ki bu tamamen sıcaklıkla alakalıdır ,uzar.
-ülkemiz tek bir ortak saat kullanır çünkü doğu batı genişliği azdır üzerinden geçilen boylam sayısı azdır. ülkemizin en doğusu ve en batısı arasında 19 boylam farkı vardır.
-ülkemizde güneyden kuzeye gidildikçe kalıcı kar alt sınırı azalır ve orman, yerleşme ve tarım üst sınırı azalır.
-ülkemizde yıllık sıcaklık farkları belirgindir.dört mevsim belirgin olarak yaşanır ve türkiye akdeniz iklim kuşağında yer alır. ülkemizde sürekli rüzgarlardan sadece batı rüzgarları görülür ve cephesel yağışlar görülür.
-ülkemiz dağlık ve engebeli bir ülkedir. üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada olup ,yeraltı zenginlikleri fazladır.transit ticarette önemli yer tutar ve aynı anda farklı iklim özellikleri bir arada yaşanır. deprem riski olarak genel itibariyle yüksektir vedalar doğu-batı istikametinde uzanır. ülkemiz jeopolitik konumu itibariyle çok önemli bir ülkedir. ayrıca ülkemizin özellikle akdeniz ve karadeniz kıyılarında dağların denize paralel uzanması sonucunda denizellik etkisi iç kesimlere geçemez. ege bölgemizde kırıklı dağ yapıları mevcuttur ve dağlar denize dikey uzandığı için deniz etkisi daha iç kesimlere biraz daha geçebilmektedir.

0

türkiyenin coğrafi konumu çok güzeldir. öncelikle etrafı denizler ile kaplıdır. bu denizler akdeniz karadeniz ege dir. marmara da kaplar. dağlar bazı bölgelerde kıyıya paralel bazı bölgelerde ise kıyılara diktir. anadoluda her çeşit meyve yetişir.3 çeşit iklim vardır. doğuda ve iç anadoluda karasal iklim akdeniz de akdeniz iklimi karadeniz'e karadeniz iklimi görülür. ülkemiz bir cennettir adeta. ülkemizin kıymetini bilmeliyiz. ülkemizde bunun yanında sıcak ve soğuk hava etkileri görülür. türkiye de çok önemli boğazlar vardır. bunun yanında bu hem jeopolitik yönden önemlidir. hem de coğrafi açıdan. boğazlar denizlerin arasında olup çok önemli bir yere sahiptir. boğazlardan geçen gemiler geçtikleri ülkeye belli miktarda katkı sağlarlar. bu geçişler gerçekten çok önemlidir. bunun yanında türkiye dünyanın tam önemli yerinde bulunur. ortadoğula avrupa arasında köprü olan tek ülkedir. bu ülke avrupa'da yaşamak isteyen ortadoğulukar ortadoğu da yaşayan avrupalıların için çok önemlidir.

0

türkiye'nin 3 tarafı denizlerle kaplıdır. akdeniz iklimi hakimdir, ora kuşakta yer alır. batıdan doğuya doğru yükseltisi artar. ege de dağlar denize dik bu yüzden deniz etkisi içeriye daha fazla sokulur. karadneiz ve akdeniz dağlar denize paralel bu yüzden geçitler oldukça fazladır. komşuları ile sınır kapıları bulunur.