0

osmanlı devletinin ilk dönemlerinden itibaren anadolu türk birliğinin sağlanması önem arz etmiştir. çünkü balkanlara yönelmek isteyen, hatta en baştan beri istanbul'u fethetmek isteyen osmanlılar ne zaman o tafara yönelseler diğer türk birliklerinin saldırısına uğramaktadırlar. hatta osmanlılara karşı bizanslılarla birlik olma yoluna giden beylikler dahi olmuştur.ayrıca beylikler arasındaki mücadelelerden olumsuz etkilenen de türk halkıdır.

anadolu türk birliğini kurma açabası ilk orhan bey zamanına başlamıştır. karesioğulları beyliği osmanoğulları toprağına katılmıştır bu dönemde.

1. murat türk beylikleri ile ilişkileri geliştirerek birliği sağlama yoluna gitmiştir. germiyanoğulları beyinin kızı ile oğlu bayezıd'ı evlendirmiştir. kütahya ve çevresi çeyiz olarak osmanlılara verilmiştir. yine bazı türk beyliklerinden toprak satın alma yoluna gitmiştir. muırat hüdavendigar...

yıldırım bayezıd babasının yaklaşımının tersine daha sert bir politika izlemiş, savaş yoluna gitmeyi tercih etmiştir. savaşarak bir çok türk beyliğine son vererek osmanlı topraklarına katmıştır. böylece anadolu'da türk birliği kurulmuştur.

0

osmanlılarda anadolu türk birliğini sağlayan padişah: 1.bayezıt'tır.