1

los angeles'te yaşayan rose lynn fisher adlı bir fotoğrafçı yaptığı gözyaşına özel mikroskopik çalışmasında gözyaşının farklı görüntülere sahip olduğunu ortaya koymuştur.
davranışsal nörolog olan michael trimble insanların gözlerinden 3 tip yaş geldiğini bilimsel olarak açıklamıştır. bunlar;
birinci gözyaşı bazal gözyaşı sistemidir. gözlerin işlevselliğini sürdürebileceği biyolojik ortamın oluşmasını sağlayandır.
ikinci tür gözyaşı ise temel biyolojik savun sistemi olan refleks gözyaşı sistemidir. örnek soğan doğrarken gözlerimizin yaşarması gibi.
üçüncü tür gözyaşı ise duygusal gözyaşı sistemidir. duygusal gözyaşı salgılandığında biz buna ağlamak deriz.

0

vücudumuzda hayati öneme sahip bir çok önemli sıvı salgılanmaktadır. bunlarin biride gözyaşıdır . göz yaşının muhteşem bileşimi sağlıklı bir görüş için tahmin edilemeyecek kadar önemlidir.
gözümüzde mükemmel bir göz yaşı üretim taşıma ve boşaltma sistemi vardır . ancak gözümüzdeki mekanizmalar bu kadar değildir, her göz kırpmamizda göz yüzeyinde ki göz yaşı filmi otomatik olarak yenilenir, bu işlem ortalama her altı saniyede bir tekrarlanır. bu 60 yıl yaşayan bir insanın tüm ömrü boyunca 200 milyondan fazla göz kırpması anlamina gelir.