0

evlerdeki enerji tasarrufu için ,kullanılan enerji leri ihtiyaç olduğu kadar kullanarak tasarruf edilir,mesela ısınma da evin yalıtımına dikkat edilir, mutfakta ise ,yemekler kaynadıktan sonra ocağın altı kısılır, su tasarrufunda ise tüm muslukları az açarak boşa su akıtmayarak olur,aydınlatmada ise tasaruflu ampuller kullanılmalıdır, çamaşır bulaşık makineleride enerji tasarrufunda büyük etki yapan aletlerdir doldurmadan çalıştırılmalıdır,mutfaktaki fırın da dikkatli kullanılmalıdır,ütüyüde unutmamak lazım o da fazla enerji tüketen bir alettir ,tek tek ütü yapmayarak bundan da tasarruf sağlanabilir.

1

evlerde enerji tasarrufu için yapılacak beş kural olarak şunları ifade edebilirim.
1. ilk önce lambaların enerji lambaları ile değiştirmek gerekiyor. eski akkor telli lambalar daha çok enerji harcamaktadır.
2. kış aylar geldi. bu yüzden kaloriferler yanmaya başladı. bundan dolayı kalorifir peteklerinin üzeri açık olmalı ve perdeler en ez 30 cm. yüksekte kalmalıdır. böylece ısı kaybı yaşanmamış olur.
3. boş yere çalışah elektrikli cihazları power düğmesinden kapatmak gerikiyor, örneğin televizyon, dvd çalarlar, yada çamaşır, bulaşık makinesi düğmeleri kapatılırsa aylık hatırı sayılır ülkece tasarruf etmiş oluruz. genellikler televizyon ve buna benzer ev eşyalarının düğmeleri yanık halde kalır. buna dikkat etmemez bize ve ülkemize fayda verecektir.
4. gereksiz yere suları kullanmamalıyız. diş fırçalarken, elleri yıkarken kullanılan suları daha dikkatli kullanmalı ve sürekli açık bırakmamalıyız. bulaşıkları biriktirip bulaşık makinesinde yıkamalıyız.
5. ev içi temizliği abartmadan yapmalıyız. her gün ev temizliği yapmamalıdır. gerektiğinde yapmalıyız.

0

kullanmadığımız ışıkları kapatalım
bulaşıkları elde yıkamak yerine makine kullanalım
elektrikli şofben kullanmayalım
gece lambasına gerek yok
tasarruflu ampul kullanalım.