1

tatlı ve ekşi arasında aromatik bir tadı olan üzüm çeşididir.
ufak taneli, sarımsı ve yeşil kızılımsı renktedir. şeffaf, tüylü bir meyvedir.
üst sınıfı frenk üzümü diye de geçer. ayrıca kurt üzümü diye de geçer.. ,yaklaşık 40'tan fazla türü vardır. tibet ve moğolistan taraflarında çok yetiştirilir.sulu ve yumuşak toprak ister.
ribes uva-crispa bilimsel adıdır.
yetiştirilmesi kolaydır, fazla bakım istemez.
demir ve a, b,c, e vitamini deposudur. zengin bir potasyum deposudur.
yüksek tansiyona ve kalp hastalıklarında faydası vardır. vücuttaki hemoglobin üretimine yardımcı olur.

0

googleda yaptığım araştırmada dünyada tek bir yerde yetiştiğinden bahsedilmiyor. anavatanı ortaasya, kafkasya ve avrupa imiş ülkemizde de yetişiyormuş. ülkemizde de kuzey trakya, kuzeydoğu anadolu ve kuzey anadolu'da yetişiyormuş doğada kendiliğinden yetişen bir meyve türü imiş. tibet ve moğolistan bölgelerinde de bolca yetişiyormuş.

bu meyvenin üstü tüylerle kaplı olduğundan soğuk vurmasından korunuyormuş ve soğuk bölgelerde de yetişiyormuş. çeşitli toprak yapılarına da uyum sağlayabildiğinden yetiştiricisine kolaylık sağlıyormuş. yalnız kurak bölgelerde yetişmesi zormuş çünkü suyu seven bir bitki...

meyveleri c vitamini açısından zengin ve faydalıdır. meyveleri çiğ olarak tüketilebildiği gibi marmelat ve reçel yapımında da kullanılır. ayrıca pastacılık sektöründe de kullanılmaktadır. çayların içinde katılabilmektedir.

safra kesesinin temizlenmesine, vücuttaki kanın temizlenmesine ve iltihapların yok edilmesine yardımcı olur. siyah üzüm adıyla da bilinir. yaklaşık kırk çeşidi vardır. potasyum ve fosfor yönünden zengindir. küçük taneli bir üzümdür ve ve meyveleri ağustos ayında olgunlaşır.