0

adli kontrol hükümleri sadece suçu sabit olan kişilere uygulanmaz. bir emniyet tedbiri olarak soruşturma aşamasında da uygulanan hükümlerdir.

eğer bir kişi hakkında başlatılmış bir soruşturma varsa ve bu kişinin delilleri karartmasından ya da kaçmasından endişe ediliyorsa, isnad edilen suçlar da katalog suçlardansa savcılık tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edebilir. bu durumda sulh ceza hakimi de bir emniyet tedbiri olarak tutukluluk kararı verebilir. ama kişinin kaçma şüphesi yoksa, deliller de toplanmışsa adli kontrol hükümlerinden bir ya da bir kaçını uygulayarak serbest bırakabilir.

adli kontrol, haftanın belli günlerinde emniyet güçlerine gidip imza vermek şeklinde olabileceği gibi ev hapsi, yurt dışı yasağı gibi tedbirler de olabilir. hatta avm den hırsızlığa teşebbüs eden biirisine avm lere girmemek, maçlara seyirci olarak katılmamak gibi tedbirler dahi olabilir.

bir de kesinleşmiş bir mahkeme kararı ile ceza çekmekte olan kimselerin cezalarının son yıllarında salıverilmesi ve adli kontrolün uygulanması mümkündür.

0

adli kontrol şartıyla salıvermenin ana hükümü şudur ; suçu sabit olan kişi hapishane yerine dışarda herhangi bir suça karışmadan ve hergün ikamet ettiği ildeki bölge karakoluna giderek imza yatmaktadır.bu süre zarfında herhangi bir suça karışırsa bu sağlanan imkan iptal olur.