0

bestelenmek için yazılır aruz ölçüsü kullanılır. halk edebiyatındaki türkünün karşılığıdır. aruzun tüm kalıpları kullanılabilir.

0

divan şiirinde bestelenmek için yazılmış uygun ölçü kalıplarıyla ve genellikle 4 dizelik bentlerden oluşan nazım birimine şarkı denilmektedir. edebiyatındaki türkü kavramının karşılığıdır aruz ölçüsünün hepsi kullanılır dörtlüklerden oluşumuna musammat da denir murabba ya benzemektedir 5 ya da 6 dizelik bentlerden de oluşabilir 3 düzine meyan 4 diziye nakarat denilmektedir çeşitli konular hakkında yazılır buna aşk sevgi ayrılık içki ve eğlence konuları olabilir. divan edebiyatındaki ilk şarkı yazarı naili kadim dir. bu türün lale devrindeki en önemli temsilcisi nedimdir. enderunlu vasıf en çok şarkıyı yazan kişidir. kuruluşu ve kafiye düzeni yönüyle murabba ya benzer a a a a, b b b a, ccc a, şeklindedir. geniş halk kitlelerine hitap eder dili genelde sade olmaktadır. size enderunlu vasıf tarafından bir örnek ile bunu pekiştirmek istemekteyim. sevdigüm bir hûb sadâdur
mâ'il-i zevk u safâdur
kârı uşşaka vefâdur
meşrebümce dilrübadur

firkati kesdi amânum
göklere çıkdı figânum
nola sevdümse a cânum
çeşm-i mahmûrı elâdur

sen gücenme dilpesendüm
ben seni gayet begendüm
kim demiş sevmez efendüm
vâsıfa bu iftirâdur
şeklinde yazılmış bir örnektir. değişik bir yazı şekline sahiptir.

0

şarkı divan şiirinde bestelenmek için yazılan nazım birimidir. 4 dizelik bentlerden oluşur a a x a şeklinde kafiyelenir. halk edebiyatındaki türkünün karşılığıdır aruz ölçüsünün her kalıbıyla yazılabilir, en çok şarkıyı enderunlu vasıf yazmıştır ama en güzel şarkıları nedim yazmıştır. nedim lale devri'nde yaşamış şarkının en önemli temsilcisidir. şarkı çeşitli ses sanatçıları tarafından söylenir. türk toplumunda şarkılar önemli bir yer tutar. şarkıda divan edebiyatında olduğu gibi son mısrada şair yani yazan kişi mahlasını söyler. şarkıların konusu aşk sevgili güzellik eğlence içki hayatıdır. şarkılarda nakarat bölümü vardır. farslardan araplardan almadığımız bir nazım şeklidir. divan şiirine türkler kazandırmıştır şarkıyı.. şarkılar genel halk kitlelerine hitap eder çünkü dili çok fazla ağır ve süslü değildir içinde mazmunlar kalıplaşmış sözler bulunmaz, günlük dile ait söyleyişler vardır. halk deyişleri ile de şarkılar yazılır. fazla uzun değildir çünkü bestelenmesi zorlaşır.