0

3 bölümlük eserdir 1 bölümde sıhhat nedir 2 bölümde maraz nedir 3 bölümde ise tedavi yolları nelerdir bunun üzerine yazılmış bir eserdir sıhhat ü maraz sıhhat sağlık iyilik demektir maraz olumsuz dertler olumsuz sıkıntılar maraz demektir. fuzuli bedendeki organları konuşturarak onlara kişisel özellikler hissiyatlar yükleyerek hastalıkların isimli dinle hangi hastalığın hangi organımıza zarar verdiğini ya da hangi organımızda ki bir olumsuzluğun biz de çıkardığı olumsuz duyguyu kişileştirme yoluyla anlatarak hikaye eleştirdiği bir eserdir sıhhat ü maraz. aslında insan bedeni bir yolculuğa sokulur ve karşılaştığı olumlu olumsuz her türlü durumdan kendine pay biçer aşk insan beden ruh sevgili hikayesini tedavisel bir şekilde anlatır.

0

fuzuli'nin bir tıp hekimi kimliğini göstermek adına farsça yazdığı sıhhat'u maraz risalesi, hastalıkların insan bedeninde oluşturduğu tahribatlardan bahsediyormuş.
bu eserin bir adı ise; hüsn ü aşk imiş. insan ruhunun kendinden uzaklaşıp maddi şeylere yönelmesini anlatırken özünden uzaklaştığını da belirtiyormuş. kısaca bu eser ruh ve beden arasındaki uyumsuzlukları ele almış.