0

divan edebiyatı sanatçısı taşlıcalı yahya beye ait eserdir. geda ile şah adlı sevgilinin hikayesini anlatır.

0

aşk üzerine anlatılan bir hikayedir. ilk defa fars edebiyatında mesnevi tarzında işlenmiş ve hilali tarafından konuya alınmıştır. türk edebiyatımızda bursalı rahmi ve taşlıcalı yahya tarafından yazılmıştır. aruz kalıbıyla ele alınmıştır.
konusu geda nın şaha hayran olması ve ona feryat figan etmeye başlar. fakat halk geda yı kınar. ama şah güzelliğine seyretmesine izin verir. bunu öğrenen rakip geda'yı çocuklara taşlatır. geda ise bir mağarada saklanır. mağaraya şahın güvercini gelir ve geda nın üstüne konar ona bir mektup bırakır. mektuptaki yazılardan haberdar olan geda kendi durumunu anlatan mektubu şaha gönderir. onun durumundan haberdar olan halka hitap etmek için kendine gedaya gösterir. geda yine figan etmeye başlar. ve tekrardan kınamalara yol açar. rakip ise gedayı şahtan ayırmak için ava götürür. geda ise perişan hale gelir .şahta ava çıkar ve geda nın ceylanının peşinden gider.gedaya ulaşır.şah geda dan dua ister.şah ın babası ölünce tahta şah geçer.geda şah ın yanında olur.ulkeye düşmanlar saldırı açar.geda nın dua etmesiyle savaşı şah ve geda kazanır.ve ikisi dost olurlar .

0

şah ve geda'nın aşkının anlatıldığı mesnevidir. fars edebiyatı'nda ilk olarak yazılmıştır. şah ü geda adlı eser türk edebiyatı'nda taşlıcalı yahya ve bursalı rahmi tarafından kaleme alınmıştır. maddi bir şey beklemeden iki kişi arasındaki saf ve temiz aşk anlatılıyor.