0

meme sağlığıma dikkat edilmesi gerek hem haberlerde erken uyanan kadınların meme kanseri olma ihtimali çok düşük olduğunu duymuştum tavsiye ederim gerçi geç kalkan anne yada bir bayan kız olduğunu düşünmüyorum aslinda.

1

meme sağlığı denilince hep akla kadınlar gelse de, erkeklerde de meme kanseri riski çok fazladır.
kadınların ve erkeklerin meme sağlıklarına gereken önemi vermeleri lazımdır. kadınlar her gün büyük boy bir ayna karşısında, her gün yapmayacaklarsa da her banyodan çıktıktan sonra elleriyle iki memelerine de aynı işlemi yapmak durumundadırlar.
burada yapılacak olan uygulama şu şekilde olmalıdır;
kadın ya da erkek bir eliyle memesini kavrayacak, eline gelebilecek doku fazlalıklarını, damarların arasındaki farklılıkları ya da ele gelebilecek yağ bezelerini fark etmeye çalışacak.. her zaman bu uygulamayı yaparsa insan memesinin önceki durumunu bildiğinden herhangi bir farklılığı hissedecektir. diğer memeye de aynı işlem yapılacak.. sonra kollara sıra gelecek.. sırasıyla her kol tepeye kaldırılacak ve koltuk altından memeye doğru lenf bezleri kontrolü yapılacak bunda da farkılılık dikkat çekerse doktora gidilecek. iki kol da aynı şekilde kontrol edilmelidir.
doktor önce el ile sonra ise ultrasyon ile her iki memeyi de kontrol ettikten sonra kişinin 2 yılda bir yapılacak mamografi çekimine yönlendirir.
mamografi cihazı meme kanserinde en etkili erken teşhis cihazıdır. memede el ile farkedilmeyecek derece olabilecek ufak kitleleri teşhis eder.
aile geçmişinde meme kanseri olanlar her sene çektirmek zorundadırlar mamografiyi.