0

sürekli bir şey isteyen birine, sert bir şekilde, öfke ile istediği şeyi, kızgın bir davranışla vermek ve al başına çal demektir. yani istemeden verilir, karşıdaki kişinin istediği şey. verilmek istenmeyen şeyin karşıdaki kişiye sert bir tepkiyle verilmesidir. genelde farketmeden yaparız çünkü öfkeyle söylenen bir söz ve kalıplaşmış bir deyimdir. mesela 2 çocuk bisiklete biniyor dur ve birinin bisikleti yoktur, bisikleti olan çocuk olmayan çocuğa hadi in ben süreyim der sürekli ve bisikleti olmayan çocuk, inip al da başına çal bisikletini der. bu şekilde sert ve öfkeyle söylenen bir deyimdir.

0

cok soylenen birine derler hani o benim aman onu sana ben aldim gibisinden soylenenler olur ya aman al da basina cal yani al da basinin ustunde taşı gibisinden soylendigini dusunuyorum.

0

yapilan isi her dakila dile getiren insanlara soylenir. yapilan iyiliğin bir tadi tuzu kalmaz. eger iyilik yapıyorsanız ne demişler bir elinizin yaptigini diger eliniz bilmesin demisler. yapmis iseniz zaten o kisi sizden memnundur. ama her dakika dile getirmek yapilan iyiligin boşa gitmesi demek insan boyle durumda iyi hissetmez kendini.