1

martin luther king, 15 ocak 1929 yılında atlanta da doğmuştur.martin luther king, ırk ayrımcılığının asla kabul etmeyen ve bunun için çeşitli eylemlerin başını çeken bir kişidir. 1964 yılında martin luther king nobel barış ödülünü kazanmıştır. 1968 yılında ise bir suikaste kurban giderek hayatını kaybetmiş ve aramızdan ayrılmıştır.siyahi bir kişi olan martin luther king gençlik yıllarından başlayarak bu ırkçılığa karşı mücadele vermiştir. çok çeşitli eylem ve boykotları katılmış ve öncülük yapmıştır. i have a dream yani bir hayalim var abla konuşmasında birçok kişinin duygularını dile getirmiş ve mahat magandiyi kendisine örnek aldığını belirtmiştir.
aslında gerçek ismi michael luther king junior imiş. sonrasında kendi isteği ile ismini martin olarak değiştirmeyi tercih etmiştir.eğitim hayatında önce sosyoloji bölümünden mezun olmuş daha sonra ise teoloji bölümünü birincilikle bitirmiş ve yüksek lisans yapmıştır. 39 yaşında hayatını kaybeden king'in 4 adet çocuğu olmuş ve hepsi de babasının yolundan gidecek işlere imza atmışlardır. tek hayali asla ırk ayrımının yapılmadığı bir dünya oluşturmak olmuştur. martin luther king in ünlü sözü kuşlar gibi uçmayı, balıklar gibi yüzmeyi öğrendik ancak kardeşçe yaşamayı unuttuk sözü kendi bütün düşüncelerini özetler niteliktedir.
martin luther king ile eserleri ise şu şekildedir: stride toward freedom, a maun luther king treasury, i have a dream.

2

martin luther king, amerika'da kiliseye karşı çıkarak direnenlerin başındaki siyasi liderdir.
baptist papaz ve amerikan yurttaş haklarının savunucusudur. irksal eşitlik görüşleri olan ve şiddet karşıtı bir önderdir.
"benim bir hayalim var" isimli amerika yurttaş hakları hareketi çerçevesinde konuştuğu bir konuşması çok bilinir.
1929 yılında amerika'nın atlanta eyaletinde dünyaya gelmiş siyahi aktivisttir.
benim için en beğendiğim cümlesi de bizlere ders veren bir nevi öğüttür.
"yaşamımız önem verdiğimiz olaylara karşı sessiz kaldığımız gün son bulmaya başlar.." sözüdür.
1964 yılında nobel barış ödülünü kazanmıştır.
1968 yılında memphis amerika'da suikasta kurban gitmiştir.
"kuşlar gibi uçmayı, balıklar gibi yüzmeyi öğrendik. ancak bu arada çok büyük bir şeyi unuttuk. kardeşçe yaşamayı.." diye hepimiz tarafından bilinen sözü de söylemiştir.
irkçılığa karşı büyük mücadeleler vermiş güzel bir adamdır.
rahmetle ve saygıyla..