0

ülkemizde milli eğitimde çok sıkıntılar olmasına rağmen öğretmenlerin atanamaması içler acısı bir durumdur. geçmişte köy okulları vardı, bunlar kaldırıldı bunların yerine taşımalı sisteme geçiş yapıldı. her köyde 2-3 öğretmen bulunurdu eskiden ancak şimdi ise bu kontenjanlar kapatıldı. öğretmenlerin atanamamasının bir başka nedeni ise bazı branşlar da ihtiyaçtan fazla öğretmen adayının olması. aynı zamanda emeklilik yaşı geçmiş olup emekli maaşında kendisini tatmin etmeyecek miktarlar alacak olan çoğu öğretmen buna rağmen görevine devam etmekte olup burada bir doluluk yaratıyor. yaşı gelen her öğretmen emekli olmuş olsa aslında bu alanda bir çok atama gerçekleştirilebilir. ülkemizde son zamanlarda yeni okullar da çok az yapılmaktadır. mevcut olan okulların sınıfları da aşırı dolulukta olup normalde 1 öğretmene 20-25 öğrenci denk gelmesi gerekiyor iken malaesef şuan da ortalama 40-50 civarı öğrenci denk geliyor. 50 öğrenciye 2 öğretmen düşmesi gerekirken 1 öğretmen düşüyor. saydığımız sebeplerden dolayı mezun olan öğretmenler atanamıyor boş boş beklemek zorunda kalıp bir yandan da yaşama mücadelesi veriyor.

1

sadece öğretmenler değil ki birçok meslek sahibi insan atanamıyor. ama öğretmenlerin atanamamasının sebebi ise emeklilik yaşı gelmiş birçok öğretmenin emekli olduktan sonra maaşları düşeceği için emekli olmayı tercih etmesinden dolayıdır. online emekli olmadıkça yeni öğretmen ihtiyacı da doğmuyor. ayrıca yeni okullarda açılmıyor. kesinlikle bence ülkemizde çok fazla okul açığı mevcut. öğrenciler hala çok kalabalık sınıflarda eğitim görüyorlar. sürekli olarak avm açmak yerine okul açmış olsalar, hem çocuklar açısından faydalı bir şey olur hem de atanamayan öğretmenlerin sayısında bariz bir şekilde fazlaca azalma görülür. ancak okul yerine avm açmayı çok daha faydalı bir iş olarak görüyorlar sanırım. zaten sadece okulda değil bunun yanında ihtiyaç doğrultusunda devlet kurumları ve fabrikalarda açılması gereklidir. devlet bu konuda özellikle girişimcilere destek olmalıdır ki yeni iş sahaları yaratılabilsin. ancak maalesef böyle bir adım atılmıyor ya da atılan adımlar gerçekten çok yetersiz kalıyor. öğretmenlerde ya kendi mesleklerini icra edemiyorlar ya da özel özel okul, dershane, etüt merkezi gibi yerlerde hak ettiklerini çok altında çalışarak para kazanmaya çalışıyorlar. özellikle dershanelerde gencecik beyinler yok pahasına çalıştırılıyor hatta kimisi tecrübe edinmek için bedavaya bile çalışıyor. bu durum gerçekten çok can sıkıcı. o kadar okuduktan sonra işsiz kalmak hiçbirimizin hak ettiği bir şey değil.

1

öğretmenlerin atanamamısının nedeni çok öğretmen olmasından olabilir.ya da puanlarında olan azlıktanda olabilir.ülkede şu anda çok öğretmen var.bence artık öğretmenliğin bir yaşı olması lazım yoksa öğretmenlik hep yaşlılarla dolu olucak.artık 50 yaş üstünün yasaklanması lazım bence.

1

ogretmenler neden atanamiyor. hali hazirda yaslari ilerlemis ders ablatmaya takati kalmamis duyarsiz ogretmenlerimiz varken bu boyle devam eder