0

osman bey 'in oğludur.. bursa yi kuşatmıştır

0

orhan bey osman bey'in oğludur.
1. bursa'nın fethi (1326): başa geçtiği zaman babası osman bey bursa'yı kuşatmıştı. ama hastalandı. yerine orhan bey kuşatmayı devr almıştır. bunun üzerine ilk olarak bursa'nın fethini tamamlamak için kolları sıvamıştır. orhan bey önce mudanya ve orhaneli'ni alarak bizans imparatorluğu ile bağlantıyı kesmiştir. daha sonra bursa fethedilmiştir. bursa'nın fethinden sonra iznik'in fethi için çalışmalara başlamıştır.
2. iznik'in fethi (1331): iznik yine osman bey'in fethetmeyi gerçekleştirmek istediği bir yerdi. birçok deneme olmasına rağmen surların güçlülüğünden dolayı başarılı olunamıyordu. önce karatigin kalesi alınıp çalışmalara devam edildi. iznik zaten bizans imparatorluğunun elinden yeterince çekmişti. iznik'in alınması halk için bir kurtuluş niteliğindeydi. tüm şartlar sağlanınca orhan bey bir kere daha kuşatma kararı aldı ve iznik'i alarak büyük bir zafer elde etmiş oldu. orhan bey kuşattığında bizans tekfuru haber gönderip savaş yapılmadan il yağma edilmeden teslim edeceğini duyurdu. sonuç olarak iznik'te bir osmanlı toprağı olmuştur. orhan gazi iznik'e girdiğinde halk onu mutlulukla karşılamıştır.
3. izmit'in fethi (1337): iznik ve bursa'nın başarılı şekilde alınıp osmanlı himayesine girmesiyle sıra izmit'r gelmişti. orhan bey bizans imparatorluğunun topraklarını tek tek ele geçiriyordu. batı anadolu'daki hakimiyetini genişletmeye devam eden orhan bey izmit'i kuşatmıştır. toplı şekilde halk orhan bey'e biat ederken bursa ve iznik'in alınmasıyla prestij kaybeden bizans izmit'in de elden çıkmasıyla anadolu'daki haklarından vehakimiyetinden kesin olarak vazgeçmiştir.
4. bu başarılarla balıkesir'de yaşayan karesioğulları ile komşu olundu. karesioğulları beyliği yaşanan iç karışıklıklardan dolayı osmanlı devletine biat ettiler. bu şekilde osmanlı devleti'ne bağlanan ilk beylik olmuştur. bu sayede yaya ve müsellem ordusu kurulmuştur. karesioğulları beyliğinin alınmasıyla anadolu siyasi birliğini sağlamak amacıyla ilk adım da atılmış oldu.
5. çimpe kalesi: bu kale osmanlı devleti'nin rumeli'deki ilk toprağıdır. rumeli'ye geçiş için bir üst konum oluşmuş oldu.
6. ankara ilk defa işgal edilmiştir.