0

hollandalı ressam johannes vermeer'in en önemli eserlerinden biridir. lahe' de sergilenmektedir. kuzey'in mona lisa'sı olarak da tabir edilir.

resmin odak noktası resimdeki kızın inci sol kulağındaki küpesidir.. ilk bakışta dikkati bu nokta çeker. sanat eleştirmenlerine göre eserin bir başyapıt olmasının nedeni de budur.

aslında ressam ve yapıtları hakkında fazla bir bilgi gelmemiştir günümüze. ancak ev içindeki gündelik hayatı resimleyen barok ressam olduğu biliniyor. mükemmeliyetçi bir yapısı olduğu için az sayıda resim yapmıştır. özellikle ışık ve yansımalarını eserlerinde çok iyi kullandığı için hala hayranlık uyandırmaktadır. canlı ve parlak renkleri kullanmayı tercih etmiştir. 17. yüzyıl ressamları içinde kullandığı malzemelerde en çok kaliteye önem veren ressam olarak da bilinir. ölümünden sonra unutulmuş ve ancak 200 sene sonra resimleri yeniden keşfedilmiştir.

inci küpeli kız resmindeki modelin hayal ürünü olmadığı, ressamın kızı ya da bir yakını olduğu sanılıyor.

inci küpeli kız adıyla yazılmış bir roman ve çekilmiş bir film bulunmaktadır. her ikisi de kendi alanında sürükleyici ve okunup görülmeye değer eserlerdir.