1

picasso'nun atölyesine davet ederek, imzalı tablosunu hediye ettiği türk ressamımızın adı;
fikret mualla'dır.
fikret mualla, o kadar önemli ve başarılı bir ressamdır ki ama ayrıca hayatı kesinlikle trajedidir.
türkiye'deki zorlu günleri çok uzun sürer yazmayacağım bu olayı anlatacağım.
dina vierny isimli sanatsever alkolik ve parası ve yatacak yeri dahi olmayan fikret mualla'ya kol kanat olur. ona ev kiralar, bakıcı tutar şartı ayda bir kendisine bir tablo yapmasıdır. fikret mualla bunu kabul eder. kadın aynı zamanda içki içtiğini bildiğinden çevredeki bütün içki satan yerlerede kesinlikle ona içki satmamalarını tembih eder. mualla'nın yaptığı resimleri sergiler gün gelir dina.
bu sergiye picasso'da gelir hatta 4-5 resim bile satın alır ve kendisi ile tanışmak istediğini belirterek stüdyosuna gelmesini ister davet eder. fikret mualla, davete icabet eder ve gider. picasso ona kendi resimlerini gösterir bunlardan istediğini al der. orta boy bir tablo seçer ressamımız. ve tabloyla evden ayrılır. yolda tablo kolleksiyonu yapan arkadaşıyla karşılaşır, arkadaşı picasso tablosunu görünce fikret mualla'nında ne durumda olduğunu bildiğinden ona şöyle der, bu tabloyu bana ver karşılığında 15 gün bende kal yemek bedava ve sana türk rakısı da bulurum der. fikret mualla hemen bu teklifi kabul eder. ve bir şişe rakı karşılığında bu tabloyu da arkadaşına vermiş olur. picasso ona istediği zaman gelebileceğini söylemiş olsa bile utancından bir daha picasso'ya da uğramaz.
lütfen bir hayatını okuyun. yazsam çok uzun sürer. ama harika olağan üstü bir ressamın çocukluğunda yaşadığı trajedilerin neticesinde hayat ile verdiği yaşam savaşı ve başarılı resimlerine rağmen yoksulluk içinde de ölmesi.