0

aynalıkavak antlaşması;osmanlı devleti ile rusya imparatorluğu araasında imzalanan bir sözleşme niteliğindedir.bir düzenlee ve ticaret antlaşması olarak tarihteki yerini alan antlaşma 21 mart 1779 tarihinde kabul edilmiştir.
aynalıkavak antlaşmasının ortaya çıkmasında önemli rol oynayan temel unsur;kırım hanlığın da meydana gelen olaylardır.
küçük kaynarca anlaşması ile kırımın bağımsızlığını osmanlı kabul etmek durumunda kalmıştı.yalnız bağımsızlık sürecinde yönetimi ele alan kırım hanı şahin giray ın rus yanlısı bir politika izliyor olması da sorunları beraberinde getiren bir gelişme oldu.şahin giray ın ruslara yakınlaşması sonucunda kırım bölgesinde isyanlar da baş göstermeye başladı. kırım da ikamet eden tatarlar arasında bir isyan ortaya çıktı.
tatarlar tarafından isyan çıkarılması üzerine rusya imparatorluğu şahin girayı osmanlı ise şahin giray ı kardeşi olan selim girayı destekledi. ayaklanmanın bastırılması üzerinede rusya ile osmanlı masaya oturarark uzlaşı yolları aramaya başladı.osmanlı ve rus dengelerinin yer aldığı anlaşmada fransa ve ingilterede aracı konumunda yer almıştı.bu toplantının sonucunda da aynalıkavak kasr ında aynı ismi taşıyan bir antlaşma imzalandı.
aynalikavak antlaşmasinin önemli bazi maddeleri
1-osmanlı devleti şahin girayın kırım hanlığında var olan yönetimini tanıyacaktı
2-kırım hanlığının sonraki yöneticilerini başa geçirmeden önce halifeden onay alacaktı.
3-osmanlı devleti tarafından akdeniz ve karadenşz içerisinde fransa ile ingiltereye vermiş olduğu ticari haklar ile beraber imtiyazlar bu antlaşmadan sonra rusya yada tanımaya başlayacaktı.
4-kırım sınırları içerisinde rus hakimiyeti sürmeye devam edecekti.