1
0

1 dünya savaşı sonrasında galip gelen itilaf devletleri ile yenilen devletler olan ittifak devletleri arasında bazı barış antlaşmaları imzalandı fakat osmanlı devleti ile barış antlaşması imzalanmıştı.o yüzden 18 nisan 1920'de toplanan san remo konferansında ingiltere,fransa ve italya devletlerinin temsilcileri osmanlı devleti ile imzalanacak olan barış koşullarını belirlemişler ve 22 nisan 1920'de osmanlı devleti'ni paris'te toplanacak konferansa davet etmişlerdir. osmanlı devleti ise ahmet tevfik paşa başkanlığındaki bir heyet ile paris'teki bu toplantıya katıldı
heyet başkanı ahmet tevfik paşa, anlaşma şartlarının ağır olduğunu damat ferit paşa hükümeti'ne bildirmiş ve görüşmelerden çekilmiştir. buna epki olarak itilaf devletleri yunanlıların izmir'deki konumlarından ilerleyerek 3 bölgelere doğru hareket etmelerini teşvik ettiler. yunanlılar ilerleyip 20 temmuz 1920'de doğu trakya'yı işgal etmeleri üzerine osmanlı devleti yöneticileri rıza tevfik, reşit halis ve hadi paşa'dan oluşan yeni bir heyeti gönderdi. yeni heyet maalesef bu anlaşmayı imzaladı. ama sevr antlaşması, imzalanmasına rağmen hukuken geçersiz bir anlaşmadır yani ölü doğmuş bir antlaşmadır. çünkü anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için osmanlı mebusan meclisi'nde kabul edilip padişah tarafından onaylanması gerekiyordu.ingilizler misakimilli ilan edildikten sonra son osmanlı mebuslar meclisi'ni kapattıkları için anlaşma onaylanmadı.itilaf devletlerinde var olan devletlerden sovyet rusya ve amerika bu anlaşmayı imzaladı.
bu anlaşma o kadar ağır bir anlaşma idi ki osmanlı devleti'ne egemenlik hakkı dahi tanımayan bir anlaşmadır. bunun yanında osmanlı devleti yöneticilerince imzalanan son anlaşmadır ve mecliste onaylanmadığı içinde hukuken meşru bir anlaşma olmayıp ,yürürlüğe girmemiştir.

0

birinci dünya savaşı sonunda itilafların osmanlı devletini masaya oturtup kaybettiğini kabul ettirmek için yaptığı ama başarılı olamadıkları ve yürürlüğe girmeyen antlaşmasıdır.

0

sevr antlaşması 10 ağustos 1920'de itilaf devletleri ve bir kaç devlet en önemlisi osmanlı imparatorluğu arasında imzanlanmıştır. bunun nedeni tbmm'nin açılması, savaşların sona ermesi, halkın rahat etmesi.

0

osmanlı'nın sonunu hazırlayan antlaşmadır.