0

fizyolojik sarılık bebeklerin büyük çoğunluğunda görülür. kanda artan bilirubin seviyesine bağlıdır. vücudu anne karnı dışında ilk defa organları desteksiz çalışacağı için karaciğeri ilk etapta fazla bilirubin üretimi yapabilir. negatif kanlı, diyabet gibi şikayetleri olan anne sütü sebebiyle de olabiliyor böyle durumlarda doktor kontrolü altına alıyorlar fakat en büyük sebebi bebeğin aç kalması ve yüzde altı üstünde kilo kaybı yaşamış olmasıdir. kolosrum döneminde gerekirse asıl süt inene kadar bebeğe küçük miktarlarda şiringa yardımıyla mama vermek aslında sarılık riskinin önüne geçmenin en kolay yoludur. aksi taktirde hastaneye yatıracak kadar ciddi bir rahatsızlığa dönüşebilir. bebek uzun uykulara yatar, memeyi reddeder, vücudu giderek sararır ve fototerapi görmesi gereklidir. defalarca kan alıp minicik ellerine serum bağlıyorlar çok can yakıcı bir durum. bu fazla bilirubin seviyesini düşürüp dışkı ve idrar yoluyla atmasini sağlamak için bebeği iyi beslemek gerekli buna en baştan dikkat edip hiç seviyeyi yükseltmemek düşürmeye çalışmaktan daha kolaydır.

0

anne sütü etmediğinden bağışıklık sistemi gelişmediğinden

1

yeni doğan sarılık dünyaya gelen bütün bebeklerde hemen hemen görülür, bu normaldir. doktorların kontrolünde yapılan kan tahlilleri ile bu sarılık belli bir süreden sonra geçer.
bebek ilk doğduğunda anında görülmez iki ve dördüncü günleri ortaya çıkar genellikle.
kan hücrelerinin yıkımı sonucu oluşan bilirubinin kanda ve safrada yüksek seviyelere ulaşması neticesinde bebekte görülür. doğumdan önce anneye kan testleri yapılarak bu risk ölçülür. sonrasında ise bebek için kan testleri yapılarak ileride sıkıntı yaratacak bir durum olacak mı bu tespit edilir. özellikle 38 nci haftadan evvel doğan yani erken doğan bebeklerde daha sık görülür.

0

bu her yeni doğan bebekte olan bir şey sarılık olması tabii ciddi bir anlamı olmadığı sürece geçicidir. zaten onun adı da yenidoğan sarılıktır hastaneye gidip kan değerini falan ölçüyorlar ondan sonra çok kötü bir durumda değilse 2 hafta içinde geçer, eğer çok kötüyse zaten hastaneye falan yatıyor bebeklerin yüzde seksen peşinde oluyor yani.