0

türk kadın savaş pilotudur. ismi istanbul kurtköyde bulunan havaalanına laik görülmüştür.

1

sabiha gökçen, mustafa kemal atatürk'ün manevi kızı ve ilk savaş kadın pilotumuzdur.

1

sabiha gökçen, 1913 senesinde bursa'da doğmuştur. annesiyle babasını kaybettikten sonra 1925 senesinde atatürk'ün bursa'yı ziyareti sırasında atatürk tarafından evlat edinilmiştir ve bu evlat edinmeden sonra ise kendisine gökçen soyadı yine 1934 yılında soyadı kanunu çıktıktan sonra atatürk tarafından verilmiştir.
sabiha gökçen istanbul üsküdar kız kolejinde ve de çankaya ilkokulu'nda eğitim görmüştür. bu eğitimlerini tamamladıktan sonra ise 1935 senesinde türkkuşu sivil havacılık okuluna kayıt olmuştur. sabiha gökçen ankara'da yüksek planörcülük brövesi almıştır.
1938 senesinde ise balkan devletlerinin davetiyle kendi kullanmış olduğu uçakla balkan turu yapmıştır.
yani türk hava kurumu tarafından türk kuşuna baş öğretmen tayin edilmiştir ve bu görevi ise 1955 senesine kadar devam ettirmiştir.amerika birleşik devletleri neden giden sabiha gökçen 1953 ve 1959 yıllarında burada türk kadınını ve türk toplumunu çok güzel bir şekilde tanıtmıştır.1966 yılında ise amerikan hava kurmay koleji'nin düzenlemiş olduğu kartallar toplantısını onur konu olmuş ve maxwell hava üssündeki gerçekleşen tören ile dünya tarihine adını yazdırmış olan 20 havacıdan biri seçilerek en büyük ödülü'nü almıştır. sabiha gökçen bu ödül ile, bu ödülü almış olan ilk ve tek kadın havacı olarak dünya tarihine geçmiştir.1966 yılında tam olarak 83 yaşındayken de falcon 2000 uçağı ile son uçuşunu gerçekleştirmiştir.
dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotu olan sabiha gökçen mustafa kemal atatürk'ün 8 manevi evladıdır ve kariyeri boyunca çok büyük işlere imzasını atmıştır.
1940 ve 1943 yılları arasında kemal esiner ile evli kalmıştır. bu evlilikten eriş ülger isminde bir çocuğu vardır. atatürk ile bir ömür isminde de bir kitap yazmıştır. sabiha gökçen ankara'da 22 mart 2001 tarihinde vefat etmiştir.

0

sabiha gökçen atatürk'ün manevi kızıdır ve aynı zamanda ilk kadın pilottur.

1

sabiha gökçen ilk kadın pilot olarak biliyorum