0

tanzimat döneminde yaşamış olan gazeteci yazar ve yayıncıdır. iyi derecede fransızca bilir. edebiyatımızın ilk hikaye koleksiyonu olan letaif-i rivayat adlı eseri yazmıştır. istanbul’da kendi matbaasını kurmuş ve eserlerini basmıştır. yazdığı felsefik esrlerden sonra rodosa sürüldü. ordayken abdülaziz öldü ve istanbul a geri geldi. sürgün yıllarını da anlattığı eserine menfa adını verdi. 2. abdülhamite övgüler yazmıştır. ölümüne kadar roman, hikaye, anı, eleştiri, çeviri, gibi farklı türlerde iki yüzden fazla eser yayımladı. osmanlı toplumunun ahlaki değerlerinin korunması gerektiğini vurgular eserlerinde. halka okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışmıştır.

0

ahmet mithat efendi tanzimat dönemi gazeteci, yazar ve şairlerinden biridir. roman ve hikaye alanında etkileyici ve adından söz ettiren eserler vermiştir. özellikle batılı yazarları örnek almıştır. romantizmden etkilenmiştir. eserlerinde sade bir dil kullanmıştır. en önemli gazetesi: tercüman-ı hakikat
eserleri: hasan mellah yahut sır içinde esrar, hüseyin fellah, felatun bey ile rakım efendi, karı koca masalı, paris'te bir türk, çengi, süleyman musili, yeryüzünde bir melek, henüz on yedi yaşında, karnaval, amiral bing, cinli han, cellad, esrar-ı cinayet, çingene, volter yirmi yaşında, hikmet-i peder, jön türkler vs.