0

ilk cumhurbaşkanı mustafa kemaldir. ilk başbakan ismet inönü dur genelkurmay başkanımız fevzi çakmak'dır. son osmanlı padişahı vahdettin, son osmanlı halifesi ise ikinci abdülmecidtir. ilk siyasi parti halk fıkrasıdır. cumhuriyet halk fıkrasının ilk başkanı mustafa kemaldir. ilk muhalefet partisi ve ikinci siyasi partimiz terakkiperver cumhuriyet fırkasıdır, ikinci muhalefet partimiz ve üçüncü siyasi partimiz serbest cumhuriyet fırkasıdır. bugünkü çok partili hayata 1946'da geçirmiştir. cumhuriyet rejimine karşı çıkan ilk isyan seyh sait isyanıdır.bağımsız hatay cumhuriyeti'nin ilk ve son cumhurbaşkanı tayfur sökmendır. laikliği geçişin ilk adımı saltanatın kaldırılmasıdır. son aşaması da 1937'de atatürk'ün ilkeleri ile birlikte laikliğin de anayasaya girmesidir. böylece 1937'de laiklik ve atatürk ilkeleri iki kez anayasal güvence altına almıştır.

0

cumhuriyet dönemi kanlı larla kazanılmıştır bazı insanlar osmanlı devleti'nin yıkılmasını ve yerine türkiye cumhuriyeti devletinin kurulmasını nedense kabul edememektedir insanlar hem osmanlı hem türkiye cumhuriyeti'ni sevmeyi nedense bir türlü kabul edilmemektedir osmanlı devleti'nde türkiye cumhuriyeti devleti'nde bizimdir osmanlı devletinin yıkılmasının temel sebebi zaten osmanlı devleti'nin hasta bir halde olmasıdır osmanlı devleti yıkılmasaydı ülkemiz maalesef şu anda fransa italya gibi ülkelerde sömürüsü haline gelecekti ve dilimiz fransızca italyanca ingilizce gibi saçma sapan diller olacaktı kendi milli müze kaybedip başkalarının himayesi altında olacak ve onlara hizmet edecektik ülkemizde 4. 5. sınıf insan muamelesi görecektik türkiye cumhuriyeti devleti'nin kurucusu mustafa kemal atatürk ve silah arkadaşlarına çok minnettarız cumhuriyetin kurulması vardı ya rahat rahat okula giden adı rahatladı işe gidemedi rahat rahat evimizde oturmadık bu devletin kuruluşunda emeği geçen tüm atalarımızın saygıyla anıyor rahmetle anıyoruz cumhuriyet döneminde bunun dışında çok farklı şeyler yaşandı siyasi hayat resmen yürürlüğe girdi tek partili dönemden çift partili döneme geçiş yapıldı bu tür etkinlikler çoğaltıldı türkiye büyük millet meclisi yani devletin değil de milletin meclisi ilk ilk kez kuruldu bu mecliste artık halk söz hakkı sahibi olacaktık kendi seçtiği milletvekilleri ile söylemek istedikleri tek tek devletin en büyük yetkililerini iletilecek hale geldi seçme ve seçilme hakkını atatürk bizlere verdi bunun yanında laiklik yani din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması kuralını getirerek çok rahat bir şekilde okulumuza gidiyor eğitim vize alıyor dinimizi kendi içimizde yaşayabiliyoruz

0

cumhuriyeti kazanmak hiçte kolay olmamıştır. ulu önder mustafa kemal atatürk’ün başlattığı türk kurtuluş savaşı sayesinde cumhuriyet kazanılmıştır. tüm millet bir olarak düşmanı yurttan kovmuştur. halbuki milletin elinde imkanlar çok kısıtlı iken bunu başarmışlardır. biz şimdi bu satırları yazarken bunu onlara borçluyuz. bize mükemmel bir ülke bıraktıkları için. ama gelinen zaman içinde ülkemizin kıymetini biliyor muyuz? bence hayır.