0

ben okulda olduğum için annem benim için çeyiz hazırlığı yapıyor ama çok farklı herşey var bir sürü havlular çoraplar büyüdüğümu hissediyorum çeyiz hazırlıkları olunca her kızın ceyiz sandıkları var hatta gelin evini bazen izleyince gelinlerin o kadar güzel çeyizleri varki kendi ceyizlerimlr karşılaştırınca sanki benim hiç yokmuş gibi geliyor bir keresinde annem bana pike takımı almıştı çeyizim için küçük kız kardeşim çok aglamisti bana niye almıyorsun ablama alıyorsun felan çok komikti şimdi büyüdü anlatıyoruz çok gülüyoruz hatta diyor anne bana çeyiz yapma ben istemiyorum küçükken ozeniyordu şimdi ise istemiyor bazen gelinlerin düğünü erken olunca her kadın bı el işi yapar kızın çeyizini hazır etmek için çok güzel gelenekler çok güzel şeyler aslında kıymet bilmek lazım .şimdi çeyiz kavramı pek yok herkes hazır şeylerden yana kızların bir çoğu okuyor ve eski el işlerini istemiyor annesi ne kadar yaparsa o kadar alıyorlar .danteller halilar çoraplar yok artık herşey çok çok farklı artık keşke eskiye uyum sağlasak eski gibi olsak çeyiz sandıklarının üzerine oturulurdu ve para alınırdı kız tarafından biri otururdu sonra para alırdı öyle çıkarılırdı çeyiz sandığı kapı tutmalar makas kesmiyor demeler hepsi gitti yerini çok farklı şeyler aldı maalesef benim babannemin halen çeyiz sandığı duruyor ama içinde eskiye dair pek de bişey yok ya da başka bir yere sahip çok iyi yapmışsın tarafından yapılan yorum yap et t.keske her genç kızın ceyiz sandıkları olsa eskisi gibi

0

benim çeyiz hazırlığı görmeye vaktim olmadi çünkü annem ben doğduğum anda annem çeyizini hazırlamaya başlamış. benim şuan 1 sandık çeyizlik eşyam var. annem hala yapmaya devam ediyor

0

tabak çanak ,mobilya ve beyaz eşya gibi çeyiz eşyalarını hepimiz tabi ki hazırladık. ama dantel falan gibi şeyler,bohça yapmak karşılıklı bana uymayan işler ve hiç birini yapmadım. yapılanlarda bir yerlerde saklı duruyor.

0

benim düğünüme yaklaşık üç ay kadar bir zaman var ben yaklaşık bir yıldır çeyiz işiyle uğraşıyorum bir türlü bitmek bilmiyor gerçekten çok zorluyor beni çok yorucu daha önce kızları anlamıyordum ama şu an öyle iyi anlıyorum ki ciddi anlamda çok çok zor ve ne alırsan al bir türlü bitmek bilmiyor sürekli eksikler çıkıyor sürekli ihtiyacın artıyor o yüzden çeyiz işi gerçekten çok zahmetli bir iş.

0

ben çeyiz olayını pek sevmem. hazırlamam da.

0

çeyizi var ama günümüzde pek kullanılmıyor bayanlarda çalıştığı için daha pratik emek istemeyen örtüler tercih ediliyor dantel iş, havlu kenarını eskide kaldı bence tercih edenler var ama gerek yok artık çok göz yoruyorlar

0

oyle isleme, dantel cesaire seyleri annem yapmis ama onlari da artik farkli sekilde degerlendirip koyma pesinde annem... dantel kullanmayacsgimi biliyor normalde... onun haricinde birkac yemeni yapmis koymus, iste patikler lifler koymus ceyiz olarak... normalde bu gibi ceyiz islerini sevmem... bir iste kendime seccade isledim bir tane. o da ceyizinde deccade yok demesinler diye. yoksa oyle ahim sahim isleme olan ceyizim yok. onlarin disinda iste mutfak arac gerecleridir yavaş yavaş yapmaya cslisiyorum onlari. tost makinesidir, mutfak robotlaridir, caydanligidir, ütüsüdür filan tek tek almaya calisiyorum... ani bir evlilik kararinda hepsine birden yuklenmeyelim diye... simdi suana kadar aldıklarımi filan o an almis olsam heralde cildiririm bu kadar sey var miydi? bunlar gerekli miydi diye... yavas yavas yapmakta fayda var o yuzden. birde hepimiz anamizin karnindan zengin olarak dogmuyoruz. :)

0

çeyiz dediğimiz şeyin içeriği çok farklı olabilir benim de kullanıp kullanmayacağım da içeriğe göre değişir. mesela önceden köylerde kızlara çeyiz hazırlarken içerik örme yemenilerden, seccadelerden, işleme nevresimlerden oluşurmuş. çünkü teknolojik alet vs kısıtlı ve köt yerinde bunlara sahip olmak da bir lüksdü ninelerimizin babannelerimizin çamaşır makinesi bulaşık makinesi yoktu maalesef. ama şuan öyle değil. çeyize mutfak robotları, yemek takımları, masa örtüleri hatta beyaz eşya bile dahil olabilir. incik boncuk değil de bu tür bir çeyizi herkes ister ve kullanır diye düşünüyorum. mesela benim çeyizimde şuan bebek kıyafetleri tabak takımı ve fincan takımı var. daha evlenmeyi düşünmediğim için az eşya var ama ilerde daha da zengin bir içeriğe sahip olabilir. bu şekilde evlenen kişilerin ihtiyaçları da varsayılarak kullanacakları materyallerle çeyiz hazırlamak daha mantıklı. çeyiz deyince seccadeden tesbihden oluşacak diye bir şey yok onlar geleneksel ve alışılagelmiş şeyler olduğu için ill akla onlar geliyor.

0

çeyiz çok geniş kapsamlı bir tanım. birçok ev eşyası danteller süsler var içeriğinde. önceden bazı tedarikli anneler hazırlıyor ama zaman değişiyor dönem değişiyor o yüzden anlık geliştiğinde sanki daha uygun ve uyumlu parçalar konuyor.

0

ben pek sevmiyordum eskiden ama yaş ilerledikçe gerekli olduğunu anladım perde yatak takımı danteller hepsini kullanmayacak olsam bile hoşuma gidiyor benim için hazırlanıyor oluşu

0

çeyiz derdim bitti şükürler olsun ama bizim buralarda çok önem veriliyor tabi benim de vardı çeyizim. çeyizde özellikle el emeği olan şeylere çok önem veriliyor. liflere, patiklere, seccadelere, yazmalara, yeleklere bunların hepsine de çok önem veriliyor. çeyiz bu yüzden önemlidir. kimisi kullanır kimisi kullanmaz o ayrı ama. insan hediye veriyor çoğunu gelene gidene hep hediye veriyorsun ya da kim hediye ile geliyorsa sen mutlaka karşılığını yapıyorsun.

0

ben sevmiyorum ama yine de hazırlıyorum mecburen çünkü düğünüm olacak hazırlamak zorundayım. hiç bana göre şeyler değil böyle şeyler çok ağır zor yorucu işler ben çok zorlanıyorum allah bende dahil hazırlayan herkese allah yardımcısı olur inşallah.

0

öyle pek çeyiz sevmem ama yapıyorum birkaç parça birşey... seccade işliyorum kendime sadece.. annemde zamanında dantel mantel birşeyler işlemiş. geçenlerde onların pikoya çekilmiş hallerini aldık pikocudan. işte annem yine birkaç parça lif almış koymuş. çetik almış koymuş, kendi yapmış patik çetik koymuş. tülbent örmüş koymuş... gerçi ben pek birşey koymadım. seccade işledim bir tane. ama bir iki tane daha yapıp koyacağım..

0

ya ben sevmem ama annem sanirim bana da hazirliyor :d erkege hazirlanir mi bilmiyorum tabi ama yapiyor benim ki biseyler :)