0

katolik kilisesinin bağnazlığından doğan, baskıcı, karanlık düşüncedir. araştırma, incelme ve bilimsel faaliyetler yasaktır. aristo felsefesi ve hristiyan öğretilerden doğmuştur. skolastik düşünce dogmalara sıkı sıkıya bağlıdır ve dogmaları açıklamayı öngörürür.

0

skolastik düşünce orta çağda kavimler gücünden sonra avrupada meydana bir katı kurallı din dayatmali düşünce sistemidir. dine dayalı ve kilisenin emrinde kuralları ile halkı emrinde yürüten din dayatmasidir

0

skolastik dusunce aydinlanma cagindan once hiristiyanlar icin kullanilan bir terimdir hiristiyanlar o donemde hiristiyanlar papaya adeta tapiyolardi papa soylularla esit seviyedeydi papa din uzerinden para kazaniyor halka cennetten toprak aldigini idda ederek lara kazaniyordu bu dusunce papaya olan baglilik martin lutheri rahatsiz etti ve kiliseye bas kaldirdi bunun sonucunda mahkemeye cikarildi ve hakime cehennemi satin almak istedigi soyledi kilise cehennemi mertin luthere bedavaya verdi martin luther halkin karsisina cikti ve cehennemi satin aldim sizi iceri sokmiycam sozu reform hareketini baslamasina neden oldu bunun sonucunda kiliseye olan guven azladi tanri ve kul arasina kimsenin giremiyecegineolan inanca sebep oldu

1

ortaçağ tarihinde avrupa’da, halk üzerinde kilise oldukça baskı uyguluyordu. kilise ise bu dönem içinde özgür düşünceyi engelliyordu ve halkın kendi özgür düşüncelerini özgürce ifade etmesine izin vermiyordu çünkü kilise için doğru olan esaslar incil’de yer alan esaslardı. bu esasların dışında pozitif bilimlerin önü sürdüğü bilgiler ve düşünceler kilise tarafından reddediliyordu.bir süre sonra kilise incil’de yazılanları kendi çıkarları doğrultusunda kullanamaya başlamıştır hatta incil’de yer almayan esasları da incil’de yazıyormuş gibi göstermeye başlamıştır.kilise kendi çıkarları doğrultusunda halkı kandırarak cennetten toprak satmaya, bazı kişileri dinden çıkarmaya başlamıştır. ancak bunların hepsi aslı olmayan fiillerdir. yani incil’e göre cennetten toprak satma ya da dinden çıkarma gibi faaliyetler yokken kilise bunları varmış gibi göstermiştir.işte bu durumların hepsi skolastik düşünceyi ifade etmektedir. yukarıda da anlaşıldığı gibi düşünmeyi ve düşünerek ortaya çıkan özgür düşünceleri reddederek sadece kilisenin dediklerinin doğru olduğunu kabul eden düşünce sistemine skolastik düşünce adı verilmiştir.

0

tarih terimi olarak skolastik düşünce: ortaçağ boyunca katolik kilisesinin baskısı altında bilime kapalı dine dayalı düşüncedir.
sosyal bilgiler olarak skolastik düşünce: orta çağ'da avrupa'da inanç ve bilgiyi kiliseyi birleştirici yönetim.

0

skolastik düşünce
orta çağ boyunca katolik kilisesinin egemenliği altında kalan bilime kapalı düşünceye denir eleştiriye açık değildir pek doğru bir düşünce değildir

0

balıklama atlamak derdi hocam. koru körüne direk inanma sorma sorgulama

0

skolastik düşünce orta çağ avrupasinin düşünce sistemidir.bu cağda insanlara düşünme izni verilmez kendı yanlislarini dayatma yoluyla kabul ettirirler.nitekim bu dayatmanin sonucunda fransız ihtilali adında karşı çıkan bir akım çıkmış ve insanlar kendı hak özgürlerini kazanma yolunda önemli adımlar atmışlardır.

0

skolastik düşünce bilimsel olsada ginede cağımızda fazla bilinmez ama herkes araştırarak daha iyi bir seviyeye gelebilir tavsiyem hepinize devamlı bilgi sahibi olmak

0

skolastik düşünce yobazlıkla eşdeğer anlayıştır.orta çağın karanlık yüzü tek doğrunun incil olduğunu savunur .buna karşı gelenler idam edilir.

0

araştırmanın,incelemenin ve sorgulamanın yasak olduğu,döneminde herkes tarafından kabul görülen düşünceye bağlı kalınmak için baskı uygulandığı düşünce biçimidir.

1

orta çağda dere beylik zamanlarında bulunan bir toplumsal anlayış türüne verilen isimdir. bu anlayışta her şey dine bağlı olmak zorundaydı. aksi taktirde aforoz edilme olayı vardı. bu düşünce tarzını aziz augustinus ortaya atmıştır. saint thomas döneminde ise artık katı bir düşünce halini almıştı. kısaca kilise baskısı da denilir.

1

skolastik düşünce baskılı bir düşünceymiş.hristiyan öğretilerden doğup aristo felsefesi ile ilgiliymiş.

0

insan aklını reddedip her şeyi dine ve kurallarına bağlı kalarak yapan daha çok felsefenin alanına giren bir düşünde biçimidir

0

skolastik düşünce ortq çağ tarihinde avrupa da halk üzerinde kilise oldukça baskı uyguluyorlardı.
kilise ise bu dönem içinde özgür düşünceyi engelliyordu.
halkın kendi özgür düşüncelerini özgürce ifade etmesine izin veriyordu çünkü kilise için doğru olan esaslar incil de yer alan esaslardı.
bu esasların dışında pozitif bilimlerin önü sürdüğü bilgiler ve düşünceler kilise tarafından redediliyordu.
bir süre sonra kilise incil de yazılanları kendi çıkarları doğrultusunda kullanılmaya başlanmıştır.
hatta incil de yer almayan esasları da incil de yazıyormuş gibi göstermeye başlanmıştır.
kilise kendi çıkarları doğrultusunda halkı kandırarak cennetten toprak satmaya bazı kişileri dinden çıkarmaya başlanmıştır.
ancak bunların hepsi aslı olmayan fiillerdir.
yani incil e göre cenneten toprak satmaya da dinden çıkarmaya gibi faaliyetler yokken kilise bunları varmış gibi göstermiştir.
işte bu durumların hepsi skolastik düşünceyi ifade ediyor.
yukarıda da anlaşıldığı gibi düşünmeyi ve düşünerek ortaya çıkan özgür düşünceleri reddederek sadece kilisenin dediklerinin doğru olduğunu kabul eden düşünce sistemine skolastik düşünce adı verilmiştir.

1

skolastik düşünce de kilisenin koyduğu kurallar asla sorgulanamazdı. bu düşünce tarzına göre, kesinlikle eleştiri yapılamaz, fikirleri tartışılamaz. skolastik düşüncenin kelime anlamı okul felsefesidir.

0

klose otoritesini sağlamlaştırmak amacıyla hıristiyanlığı istediği şekilde yorumlamaya her alanda görüş belirtmeye başlamıştır. her şeyin incilde açıklandığını başka düşüncelerin dine karşı olduğunu savunan ve böylece bilimsel gelişmelere karşı çıkan baskıcı ve taassuba dayanan bir anlayış ortaya çıkmıştır. kilisenin resmi ideolojisi olan bu anlayışa skolastik düşünce denir. skolastik düşünce ortaçağ avrupasında damgasını vuran klise ve papaligin gücünü arttırmıştır . avrupadaki karanlık bir dönemin yaşanmasında neden olmuştur.

0

skolastik düşünce ortaçağda kilisenin uyguladığı baskıcı ve keyfi düzenine karşı çıkılmaması çıkıldığında karşı çıkanları cezalandıran bir düzendir.daha çok yönetimde kilisenin sözünün geçmesi ve insanlara karşı yaptırım gücü olan bir düzendir.

0

insanların kendi düşüncelerini özgürce ifade edilemediği düşünce tarzıdır. kiliseye dayanan bir düşüncedir ve çok yanlıştır.

0

insanların kendi düşüncesi ile diğil ortaçağ döneminde kilisenin ben en doğrusunu bilirim diyerek gerkesi etkisine aldıgı düşünce ile hareket ederler. buna skolastik düşünce ile hareket etmek denir.