0

istiklal marsimizzi mehmet akif ersoy yazıp osman zeki gungor tarafjdann bestelenmistir.10 kitadan olusmaktadidr. genelde iki kitasi okunur mars olarak. ole guzel serefli bir marski her okundugynda insanin tuyleri diken diken oluyor...bizde bu marsi son nefesimiz. yetene kadar okuyacagiz insallah diyorum...her ulkede mars olabilir ama bizim ulkemizin marsi gibi yok gormedim duymadim bilmiyorum...ama cok anlamli sozlerle ifade edilerrk yazilmis bir mars tir tum dunyanin dinlemesini tavsiye ederim ben gercekden ne mutluki turk uz.

1

her milletin bir marşı olabilir. ama bizim marşımızın tarihi güçlü temellere dayandırılmaktadır. 1920 yılında erkan-ı harbiye dairesi marş için maariffvekaletine müracaat ederek bir yarışma düzenlemiştir. yarışma sonunda 500 lira ödül verilecekti. basın yayın yoluyla yarışma ilan edilmiştir. yarışmaya katılım oldukça fazlaydı. komisyona 724 tane şiir gelmişti. yarışmaya kazım karabekir de katılmıştı. ancak hiçbiri beğenilmedi ama o arada mehmet akif ersoy'un destansı bir şiir yazdığı çoktan dillere yayılmıştı, mehmet akif taceddin dergahında bazen eline, bazen duvara ve küçük kağıtlara yazmaya başladı ve şiir üzerinde çalıştı. şiirini yarışmaya göndermek gibi bir niyeti yoktu. birçok milletvekili mehmet akif' e ısrar edince şiirini yarışmaya gönderdi. 724 şiir arasında 7 tanesinin mecliste okunmasına karar verilmiştir. mehmet akif ersoy'un şiiri ilk okundu ve okunduğunda herkes ayağa kalkarak alkışlamıştır. tam 4 defa ard arda okundu. her defasında alkışlar havada uçuşmuştur. 12 mart 1921 tarihinde istiklal marşı milli marş olarak kabul edilmiştir.
ilk bestecisi ali fuat çağatay'dır. 1930'dan sonra ise osman zeki üngör bestelemiştir. bu arada yarışmadan alınan ödülü bağışlamıştır. mecliste istiklal marşı'nı okuyan da hamdullah suphi'dir. 10 kıtadan oluşmaktadır.