0

kurantum fiziği atom ve atom altıparçacıkları ve birbiri ile ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır
kuantum fiziği klasik fiziğin newtoncu fizik atom ve atom altı parcacıkları açıklamasında yeterli olmamasından ötürü doğmuştur 1900 lü yılların başına geldiğinde insanlar klasik fiziğin herşeyi açıkladığı ve bu nedenle fiziğin artık yavaş yavaş sona erdiğini düşünoyolardır ancak 1905 ve 1915 yılları arasında açıklanan grelilik teorileri ve 1920 li yıllarda ortaya çıkan kuantum fiziği bize yepyeni bir dünyanın kapılarını açtı küçük cisimlerin proton elektorn quark normal hayatta sndığımızdan daha farklı davrandığı fark edildi klasik fizikte herşey belirlidir zaman konum momentum ancak kuantum fiziğinde bu geçersizdir görelilik teorisinde zaman hız uzunlık momemntum gibi kavramlar görecelidir kuantum fiziğinde konum momentum hız enerji asla ve asla kesin ölçülemez daima belirsizlik vardır üstelik dalga parçacık ikililiği sıfır noktası enerjisi paralel evrenler gibi gündelik hayatta edindiğimiz bilgilere tamammen aykırı bulınur örnek olarak klasik fizikte bir deneyi tamammiyle aynı şartlarda 2 veya daha fazla yaparsanız aynı sonuçlar elde edersiniz kuantum fiziğinde ise bir deneyi aynı şartlar altında dahi yapsanız farklı sonuçlar elde edersiniz çückü kuantum fiziğinde olaylar rastlantılıdır albert einstain kuantum fiziğinin çıkmasınıa öncülük etsede kuantum fiziğinin bu yöne kayması eleştirilmiş ve tanrı zar atmaz diyerek kuantum fiziğindeki bu şeyler eleştirilmiştir.
çift yanık deneyi
thomas young 1803 yaptığı deneylern sonuçlarını yayınladı bu deney günümüzde çift yarık deneyi olarak bilinir çift yarığın düzeneği nilss bohr tarafından düzenlendi deney 1 2 delik bulunan tel ve metal levha ışığın görüntüsünüz yansıdığı 1 perdeden oluşur eğer ışık parçacıklar halinde dağılıoyrsa ışık 2 yerde yoğunlaşmıştır eğer ışık dalga halinde yayılmışsa birsürü şeritler halinde yayılmaya başlar arkadaşlar hikaye az çok böyle daha uzunduda canım sıkıldı artık yazmak istemedim bi sonraki sorularda görüşmek üzere sevgiyle mutlulukla kalın saygı ve sevgililerimle bol bol kaznçlar.

0

kuantum teorisi son zamanlarda çok yaygın şekilde kullanılan bir fizik dalıdır. kuantum evreni çok farklı bir evrendir ve bu evrende yaşanan şeyler çok farklı şeylerdir. 1905 yılında kullanılmıştır bu kuram. işık paketi demektir kuantum. kara cisim ışımasını çözerken sürekli değilde kesik kesik kullanıldığı bilinmektedir.

0

ampulden ortaya çıktığı varsayılan teoridir. daha düşük enerji ile daha fazla ışık üretebilme üzerine başlıyor.

0

kuantum atom altı parçacık anlamına gelir ve dünyanın oluşumunu örnek gösterebiliriz

0

kantum bir atom parcaciklaridir. bir aptulden meydana çıkmıştır.bir müddet bu fizik dalı üzerine uğraşılmış ama tam bir şekilde sonuç elde edilememiştir.

0

ironi olarak bir ampulden ortaya çıktığpını biliyorum.kuantum teorisi atom ve atom altı seviyenin maddenin ve enerjinin doğasını ve davranışını açıklayan modern, fizik, teorik temelidir.maddenin ve enerjinin bu seviyedeki doğası ve davranışı bazen kuantum fiziği ve kuantum mekaniği olarak adlandırılır.

0

kuantum atom altı parçacıkları ifade etmektedir bu nedenle hepimiz bazen kesinlikle bu kavramları birbirinden ayır etmekte zorlanabiliyoruz. albert einstein de bu konuda yaptığıprojeler ile bunu ilk bize duyuran isimler arasında ilk sırada yer alır.

0

albert einstein 'in kurucuları olduğu kuantum mekaniği bşr amp0lden meydana gelmiştir. alman standartları bürosu max planck ampullerin daha düşük enerji tüketimi ile daha çok ışık verecek şekilde nasıl yapılabileceğini sordu. bu durum karşısın da planckon yaptığı ilk iş sıcka ampül telinin ne kadar güçlü ışık vereceğini tahmin etmek olmuştur. işığın her bir renk için ayrı frekansta olan elektromanyetik dalgalardan oluştuğunu zaten biliyordu. daha sonra elektromanyetik teoriyi bırakıp deneysel verileri kullanarak çalışmaya başladı. çıkan veriler ise yeni bir fizik kuralıydı. işık dalgaları enerjiyi yalnızca guruplar halin de taşır. yüksek frekanslı ışık büyük gruplar, frekanslı ışıklar için de küçük gruplar halin de enerjiler bulunur. yüksek sıcaklık sadece yüksek ortalama enerji demek. bundan dolayı da ışığın normalden daha fazla yüksek frekansları yayılmaktadır.

0

kuantum teorisine örnek olarak bence dünya nin oluşumu örnek verilebilir dünya çok küçük bir toz tabakası iken zamanla toz tabakalarının bir biri ile tepkime yaparak dünya oluşmuştur.tepkimenin nedeni ise atomların bir birbirleriyle birleşmesi yani kovalent bağ ve iyonik bağ bunlardan başka tepkime adlarıda vardır yani apolar bağ london kuvvetleri gibi bir çok ayrı tepkimeye ayrılıyor belkide bizim bilmediğimiz kaç tane tepkime modeli vardır bunlar tüm herşeyi oluşturur yani herşey altındadır doğru bir cümle ama herşey tepkilerden oluşur demek de doğru daha doğru bir cümledir bu böyle bir kanunudur bu kanunda adıda newton kanunudur ve tabiki kuantum teorisi ile benzerlik gösterir aralirinda ki tek fark ise biri olayı açıklar diyeti sadece bilgi vermek amaçlıdır tek fark bu dur bu kanun ve yasalar bir çok kelime ilede açıklanır aslında şuan işlediğimiz kimya ve fizik derslerinin temelini oluştururlar bu yüzden önemli konulardır bunlar bu yasalar ve kanunlar hakkında bir çok ünlü uğraşmıştır ve başarılı ve başarısız olan kişiler ortaya çıkmıştır böylece.

0

kuantum teorisi, atom ve atom alti seviyesindeki maddenin ve enerji doğasını açıklayan modern fizik teorisinin temelidir.
1900'de fizikçi max planck teorisini alman fizik topluluğuna sundu. parlayan bir cisimden gelen radyasyonun, sıcaklığı arttıkça, kırmızıdan turuncuya ve maviye dönüştüğünü nedenini anlamaya çalıştı.
onun enerjinin bireysel birimleri içerisinde aynı elektro manyetik dalgalar degil, önceden varsaydigi gibi var oldugununun sorusunun sorusunun cevabını bulabileceğini umut eder.
bu birimlerin varlığı, kuantum teorisinin ilk varsayımı haline geldi.

0

merhaba, aslında kuantum teorisi hepimizin bildiği gibi değil de dâhi bir fikirden değilde kısaca ironi olarak bir ampulden ortaya çıktı. 1890-1895 yıllarında almanlar tarafından bir soru geldi kime diye düşünürsek tabii ki o zamanların en iyi bilim adamlarından max planck'a soru tabii ki şöyle az elektrik ile nasıl daha fazla ışık verebiliriz? cevap aslında kızılötesi dalgalarından çok görünür ışık frekansı sağlamaktı ışığın paket veya "kuanta" ile taşınması çılgın birşey olarak akıllara kazındı planck ışık kuantum teorisi ampul telinin 3200 dereceye kadar ışık yaydığını enerjinin çoğunluğunun görünür ışık dalgası olacağını söyler yüksek dereceye kadar ısınır ise ultraviyole ışık ile bronzlaşmaya başlar, aslında ampul ve solaryumlardan önce kuantum fiziği bizi izliyordu insanlar m.ö dönemlerde ateş yakıyor ve alevlerin renkleri o zamandan beri kuantum, kuantum diye yani şimdiye bağırıyor. umarım yardımcı olabilmiştirim.

0

kuantum kuramı birkaç 1000 yıllık tartışmanın ardından maddelerin neden yapılmış olduğunu bize açıklıyor elektron ve körkadı verilen küçük parçacıklardan oluşur bu maddeler hidrojen ve oksijen gibi atomları molekülleri oluşturmak için küçük aileler dahilinde birlikte alırlar atomlar ve moleküller dünyamızın lego parçaları gibidir bu minik dünyanın nasıl çalıştığını açıl açıklamak için ortaya atılan bir teoridir mutfağa elinize bir fıstık ezmesi kavanozuyla girdiğinizi düşünün kavanozu tezgahın üzerine veya yukardaki raflardan birbirine koymaya karar verirseniz koya koyabilirsiniz fakat kavanozu rafların arasına koyamazsınız bu mantıksızdır kuantum teorisi de buna çok benzer fizik terimleri ile eğer konuşsaydık mutfağımızın adı kuantize olduğunu söyledik bu tarafların çeşitli seviyelere sahip olduğu anlamına gelir yani enerjiyi bize belirlediği yerlere koyarak daha verimli hale getirebiliriz buda kuantum mekaniği ve kuantum teorisini ortaya atar fotonlar ve elektronlar gibi kuantum nesneleri kişilik bölünmesine sahiptirler zaman zaman dalgalar gibi davranır zaman zaman da parçacıklar yani ışık gibi davranırlar ne şekilde davrandıkları onlara ne tür sorular sorduğumuzda bağlıdır fed fizik dersleri kitabında yalın yazmış olduğu gibi paradoks aslında gerçeklikle sizin gerçekliğini nasılhisleriniz arasındaki çelişkiden ibarettir kuantum mekaniği yani kuantum teorisi de buna benzer bir tuvale değil ve bu tür mantık hataları ve paradokslar için atılmış bir teoridir

0

kuantum teorisi bilim dünyasını belli bir müddet oyalamış ve şimdi bile tam olarak cevap bulunamamis

0

arkadaşkar kuantum teorisi dünya biliminde fazlaca yer almaktadır açıkçası kuantum bilimin bi çok dalında yıllarca tartışlılmıştır peki kuantumu kuantum yapan ana madde nedir kuantumu ortaya çıkışı nasıl gerçekleşmiştir yanılmıyosam ayştayn buldu 1900 lü yıllarda bulunduğu gibi günümüzde yapay zeka olarakta adı geçebilir bunun sebebi kuantum güçlü bi maddedir ve bi çok alanda kullanılabilir tabi kötü insanların eline geçerse daha fazlasıda olup klasik dünyayı ele geçirme muhabbetleridr dönebilir umarım öyle bi şey olmaz bigün anlıcanız arkadaşlar kuantum güçlü bi madde yapısıdır kuantum atomu parçalar
öncelikle kuantum atomu parçacıklarına ayıran bilim dalıdır arkadaşlar bunda hem fikir olalım

0

kuantum teorisi, madde ve ışığın, atom ve atom altı seviyelerdeki davranışlarını inceleyen bilim dalıdır
1900' de planck, enerjinin tek tek birimlerden veya nicelikten oluştuğu varsayımını yaptı, 1905'te albert einstein sadece enerji değil aynı zamanda radyasyonun kendisini de aynı şekilde niceleştirdi, louis de broglie, 1924'te enerji ve maddenin oluşumunda ve davranışında temel bir farklılığın bulunmadığını ileri sürdü; atom ve atom altı seviyede ya parçacıklardan ya da dalgalardan yapılmış gibi davranıyor olabilirler. bu teori, dalga- parçacık çiftinin ilkesi olarak bilinir hale geldi hem enerji hem de maddenin temel parçacıkları,koşullara bağlı olarak, ya partiküller ya da dalgalar gibi davranır, 1927'de werner heisenberg, iki atamlu parçacıkların konumu ve momentumu gibi birbirini tamamlayan iki değerin aynı anda ölçülmesinin mümkün olmadığını ileri sürdü. klasik fizik ilkelerinin aksine, onların eş zamanlı ölçümleri kaçınılmaz olarak kusurludur; daha doğrusu bir değer ölçülürse, diğer değerin ölçümü daha kusurlu olur.bu teori albert einstain 'ın ünlü yorumu olan 'tanrı zar atmaz' uyaran belirsizlik ilkesi olarak biliniyordu

0

kuantum fiziği moleküler , atomik ve atom altı seviyede madde ve enerjinin doğasını ve davranışını inceleyen modern fiziğin önemli bir çalışma alanıdır

1

kuantum fiziği, atom ve atomalttı parçacıkları ve birbirleri ile ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır
kuantum fiziği, klasik fiziğin atom ve atomaltı parçacıkları açıklamak için yeterli olmamasından ötürü doğmuştur. 1900'lü yılların başına geldiğinde insanlar klasik fiziğin her şeyi açıkladığı ve bu nedenle fiziğin artık yavaş yavaş sona erdiğini düşünüyorlardı ancak 1905 ve 1915 li yıllarda açıklanan görelilik teorileri ve 1920 li yıllarda ortaya çıkan kuantum fizği bize yepyeni bir dünyanın kapılarını açtı küçük cisimlerin (proton,elektron) normal hayatta tecrübe ettiğimizden çok daha farklı davrangığı fark edildi. klasik fizikte, her şey belirlidir mesela (zaman konum momentum) ancak kuantum fiziğinde bu geçersizdir görellilik teorisinde zaman, hız, uzunluk, momentum,hız, enerji asla ve asla kesin olarak kuantum fiziğinde çözülemezdir

0

kuantum teorisi fiziğin devamı olan bir teoridir.einstein fzik kitaplarını incelediğinde araştırmaların atom larda bittiğiniz farketti ancak son oluşum tek parça halindeki atom olamazdı incelemeye devam etti ve anladık atomdan da daha küçük yapılar mevcut.atomun etrafında dönüp duran elektronlar vardı.bu elektronlar atom çekirdeği ile birlikte hareket ediyordu müthiş bir gözlemdi.atomu ve etrafındaki elektronları iyice derin incelemeler sonucunda anlaşıldı ki aslında atomlar birbirine değmemektedir.atomik düzeyde arasında boşluk var ve gerçekte olan elektronların birbirini itmesi veya çekmesi olayıdır.örnek verecek olursan elimizle bir masaya koyduğumuzda ona dokunduğumuzu düşünürüz ancak gerçek anlamda masaya hiçbir zaöan dokunmayız arada her zaman bir boşluk vardır.bizim hissettiğimiz atomların etrafındaki elektronlar ile yaptığı etkileşimdir.gerçekten atom atoma değmiş olsaydık elimiz ve masa atomları birbirilerine elektrotun alıp verecekti ve kimyasal reaksiyona girecekti.yani aslında hiçbir madde hiçbir maddeye dokunmaz.ve einstein görüşlerinde atomların amacını ne yapmaya çalıştığını neden böyle davrandıklarını çözmeye çalışıyordu.kuantumla beraber zamanın göreceli olduğunu ve atomların kararlı yapıda olma isteğini şu şekilde açıklamaya çalışıyordu.zaman herkese göre değişen bir boyuttur.bir karadeliği yakınında geçen 2 dk zaman dünya da 2 yıla denk gelebilir.atomların kararlı yapıda olmasından şu örneği verebiliriz.madde zaman boyutu içinde her yerdedir.yani paralel evren’ler teorisine göre mesela bir insan zaman boyutunda her yerde olabilir ancak şuanki zamanda en kararlı yapıda olabileceği yer tam burası olduğu için oradayız.tüm atomlar birbirleri ile etkileşim halindedir ve hepsi kendi kararlı yapılarında olması gereken yerde olması gereken zamanın içindedir.ancak farklı zaman diliminde farklı bir yerdeyiz.kuantum teorisi derinleştikçe bir başka bileğiyle ulaşılmıştır.elektronlar gözlemciye göre kararlı veya katarsız hale dönüşebilmektedir.ışıkla yani fotonla yapılan bir deneyde karanlık bir odada küçük bir delikten geçirilen ışık foton düzeyinde düz hareket ederken içeriye bir gözlemci yerleştirildiğinde farklı yönde dağınık hareket ettikleri belirlenmiştir.tüm bu gelişmeler karşısında fizik dünyası incelemeye değer daha bulunması gereken bir çok şeyin olduğunu atomun çekirdeğinden elektronlardan daha küçük daha hızlı parçacıkların olduğunu düşünerek araştırmalar yapılmakta karadelikleri keşfedebilmek için dünyadaki laboratuvarlarda karadelikler üretmeye çalışıyorlar.ilim bilim dünyada çok şeyi değiştirecektir.kim bilir bellide zamanlar evren’ler arası yolculuğu bulacağız geçmişe dönebileceğiz veya geleceğe belkide bu çalışmalar sayesinde ışınlanma filmleri gerçek olacaktır.

0

aslında kuantum teorisi çılgınca bir fikirden değil bir aampulden ortaya çıktığı düşünülüyor.1890larda bir bilim adamına en az elektrik enerjisiyle en fazla ışığı nasıl alırız soru gelmiş.bunun üzerine sorunun kızıl ötsi veta ultra-viyole dalgalardan çok görünür ışık frekanslarından yayılmasını sağlamaktı.

0

kuantum fiziği atom ve atom altı parçacıklarını inceleyen bilim dalıdır. kuantum fiziği, normal bildiğimiz fiziğin atom ve atom altı parçacıklarını açıklamak için yeterli olmamasından dolayı ortaya çıkmıştır. 1900'lü yıllarda insanlar klasik fiziğin herşeyi açıkladığı ve bu nedenle fiziğin artık yavaş yavaş sona erdiğini düşünmeye başlamışlardı. daha sonra kuantum fiziği bambaşka bir dünyanın kapılarını aralamış oldu. bizim bildiğimiz fizikte herşey belirlidir. bunlar zaman konum momentum vs vs.. ancak kuantum fiziğinde bu geçerli değildir. kuantum fiziğnde konum momentum zaman hız enerji gibi kavramlar görecelidir. yani bir atomun içine girebildiğinizi ve bunu yerinde gördüğünüzü düşünün ya da paralel evrenlerin gerçekliliğini, ışınlanma teorisini..
einstein kuantum fiziğinin ortaya çıkmasında payı olsada daha sonra tanrı zar atmaz diyerek eleştirmeye başlamıştır. kuantum fiziği ışığın dalga boyunun kırıldığını, karacisim ışınını, elektromanyetizmayı, fotoelektrik etkisi gibi bir çok şeyi ileri sürerek kanıtlamıştır. bunları anlamak için kuantum düşünce tekniğine hakim olmak gerekir çünkü bildiğimiz fizik kuralları burada geçerli değildir. kuantum sadece bunları değil insan ruhunu, zihnini ve bedensel bütünlüğümüzü korumak için neler yapabileceğimizide yöntemler şeklinde açığa çıkartıyor. kuantum latinceden gelmekte latincede quantus olarak kullanılmakta. ve yıllardır farklı anlamlarda da kullanıldığı olmuştur. çoğumuz bu ismi duysakta ne anlama geldiğini pek bilmeyiz ve açılımını yapamayız. bu konuda güzel bir söz vardır "insanoğlu ağzından çıkan cümlelerin, beyninden çıkan düşüncelerin bütün evreni dolaşıp tekrar ona döneceğinin farkında olsa idi eminim daha dikkatli davranırdı."