0

şu an akla gelen "sabır ile koruk üzüm olurmuş." bunun açıklamasını da yine atasözleri ile yapacağım. az birer farkla damlaya damlaya göl olur, sabreden derviş muradına ermiş, sabrın sonu selamettir gibi benzer anlamdaş atasözlerinin dediği gibi, sabretmek her şeyin ilacıdır. başa gelenlere olsun ya da sonunu öngöremediğiniz olaylarda sabır yolunu seçmekle iyi ve doğru bir iş yapılmış olunur demek anlamına geliyor. çünkü sabrınızın sonucunu olumlu anlamda görürsünüz deniliyor.

0

en sevdiğim atasözü; karga kekliği taklit edeyim derken kendi yürüyüşünü şaşırmış.
anlamı ise; görgüsüz kişi, görgülü kişinin yaptığını yapmaya kalkışırsa beceremez, kendisinin doğal davranışını da unutur, komik durumlara düşer.

0

en sevdiğim atasözü acıma yetime döner koyar g-tüne anlatmak istenen sey acıma acınacak hale düşersün seviyorum bu atasözünü çünkü çok dogru bir söz

0

azimli sıçan duvarı deler. bu atasözünde sıkı, düzenli, planlı yani azimli çalışan kişinin karşısında nasıl bir engel olursa olsun aşabileceği anlatılır.
aslında bu atasözünün ortaya çıkmasındaki sebep ise; bazı evlerde evin kanalizasyon ile sıçanın gelebileceği uygun bir bağlantı olmadığı halde eve sıçan girdiği zaman araştırıldığında sıçanın genellikle evdeki duvarlardan birisini delerek eve girdiği anlaşılır. eskiden çok sık rastlanılan bu olaya şimdi rastlanmamaktadır.

0

arkadaşını söyle senin kim olduğunu söyleyeyim.
damlaya damlaya göl olur.
ayağını yorganına göre uzat.
ekmekle oynayanın ekmeği oynanır.
eceli gelen köpek cami duvarına işermiş
el ağzına bakan, karısını tez boşarmış.
baba ekmeği zindan ekmeği, koca ekmeği meydan ekmeği.
baba vergisi görümlük, koca vergisi doyumluk.
babasına hayır etmeyenin hiç kimseye hayır gelmez