0

mısır, erken devir’de 1. ve 2. sülaleler tarafından yönetilmiştir. 1. sülale efsanevi kral menes’le başlar. menes’in gerçekten yaşadığına ilişkin izler kesinlik kazanmamıştır. kendi dönemlerinde bu krallar resmi unvanlarını oluşturan horus adlarıyla tanınırlardı, kral listelerinde geçen doğum adları kullanılmazdı. bu nedenle kral listelerinde adı geçen kral aha ile menes’in aynı kişi olduğu düşünülmektedir.
1. sülale’yle birlikte yazı yaygın olarak kullanılmaya başlamış ve siyasi başkent olarak memfis kurulmuştur. abidos ve hierakonpolis bu dönemin diğer önemli merkezleridir. 1. sülale’nin yakındoğu ve libya ile ilişkileri olmuştur. ülke toprakları güneyde ikinci çağlayan’a kadar uzanmıştır. bu dönemde krallar ve saray halkı abidos’ta çölün içlerinde bir mezarlığa gömülmüşlerdir. mütevazı boyutlarda inşa edilmiş olan bu mezarlar sonraki dönemlerde soyulmuşlardır. yüksek devlet görevlilerinden bir grup ise sakkara’nın kuzeyinde çölün yanında inşa edilmiş mezarlara gömülmüşlerdir.
2. sülale’nin ilk kralı peribsen mısır tarihinde horus değil seth unvanı taşıyan ilk ve tek kraldır. peribsen adının bir horus adı olan sehmehib’den değiştirdiği düşünülmektedir. 2. sülale döneminin başında kraliyet mezarlığı sakkara’ya taşınmıştır. kral hasehemvi döneminde suriye - lübnan bölgesindeki liman kenti olan biblos ile ticaret ilişkileri kurulmuştur. yukarı mısır’da birçok taş yapı inşa ettirilmiştir. bu dönemde gerek kraliyet gerekse özel kişilerin yaptırdığı taş heykellerin kalitesi artmıştır. hasehemvi tüm rakiplerini ortadan kaldırarak, devletin bütünlüğünü güvence altına almış, krallık dini oluşturulmuştur.
sonuç olarak, erken devirde mısır’ın sınırları kuzeyde delta bölgesi’nden güneyde birinci çağlayan’a kadar uzanmıştır. mısır merkezî devlet yönetimi oluşturulmuş ve yüzyıllarca kullanılacak olan krallık modeli geliştirilmiştir. hiyeroglif yazı ve krallık dini yaygınlaşmıştır.