0

m. ö 3200 yıllarında sümerliler tarafından bulunmuştur. aslında mağara duvarlarına yapılan resimler ve işaretlerden yola çıkılmış diye okumuştum.

0

yazı bulunmadan önce mısırlılar işaret ve resimler çizerek anlaşırlardı. sonra sümerler sayesinde tam olarak yazı bulunmuştur

0

yazıyı sümerler m.ö 3200 yılında sümerler tarafından bulunda ve bügüne kadar çivi latin ve günümüzde modern alfebe haline geldi

0

öncelikle yazı hayatımızı çok kolaylaştıran ve her an kullandığımız bir şeydir.
yazıyı milattan önce sümerliler uygarlığı bulmuştur...

0

yazıyı ilk sümerliler milattan önce 3200 yıllarında bulmuşlardır.

0

yazıyı ilk sümerler buldu ve çivi yazısı olarak tarihe geçti

0

yazıyı bulan ve ilk kez kullanan ve bu yazıyı çeşitli motiflerle şekillendiren eski uygarliklardan sumerlerdir.

0

yazı insanlık açısından en önemli icatlardan birisidir çünkü yazının icat edilmesi ile birlikte tarih öncesi dönemlere tarihi dönemler olmak üzere ikiye ayrılmıştır tarih öncesi dönemlerde yazı kullanılmıyor iken yazının icat edilmesi ile birlikte tarihi dönemlere geçilmiştir bir yazı kullanılmıştır böylece yazılı eserler meydana gelmiş ve uygarlıklar hakkında günümüze kadar bilginin gelmesi sağlanmıştır yazıyı ilk bulan uygarlıkları sümerler olmuştur dil ile söylenen kelimeler sümerler döneminde kayda geçirilmiştir ve bu sırada kullanma semboller yazıyı meydana getirmiştir bir çok tarihi bilince göre insanın en önemli icadı olan yazı ilk kez milat’tan önce 3500 yıllarında sümer rahipleri tarafından bulunmuş ve kullanılmıştır sümerlerde kullanılan semboller öncelikle yumuşak kil tabletler üzerine siri uçlu kamışla ile şekil olarak çizilmiştir kil tabletlerin üzerine çizilen bu semboller yüksek derecede ısız lan kızgın fırınlarda pişirilmiştir ve böylece yazılan yazılar kalıcı hale gelerek günümüze kadar ulaşmıştır

0

ilk yazıyı sümerliler bulmuştur. hatta bu bilgi birçok okulda da öğretilmektedir. sümerlilerin zamanında şu an kağıt üzerine yazdığımız alfabenin aksine, çivi yazıları vardı. kağıt yerine mesela taş ve duvarlara yazılıyordu yazılar. ve şu an ki alfabenin aksine anlaşılması daha zor ve karışık bir alfabeye sahip idi. eğer o anda icat edilmeseydi şu an hiçbirimiz yazı kullanmıyorduk. yaşantımıza büyük etkileri de oldu yazının buluşu. ilk yazıyı sümerler milattan önce 3200 yılında bulmuşlardır. ilk yazıları tamamen şekiller üzerine kurulu idi. aralarında türkçenin de bulunduğu farklı dil aileleriyle iletişim kurarak çalışmalar yürüttüler.

0

sümerliler bulmuştur. aslında sümerliler bulmaktan ziyade keşfetmiştirler.

0

sümerlerdir 3200lü yıllarda bulmușlardır

0

yazıyı bulan medeniyet sümerlilerdir. biraz sümerliler hakkında bilgi verecek olursak edebi ve kültürel alanda birçok ilkin yaratıcısı sümer uygarlığı milattan önce 3500 dolaylarında mezopotamya’da (sulak topraklarıyla cezbeden, üretim, toplanma, gereğinden fazla üretim ve uzmanlaşmayla devam eden ve şehir devrimini başlatan süreçte hep temel taşlardan olmuş mezopotamya burası) ortaya çıkmış -doğu’da hindistan’a, batı’da akdeniz ve kıbrıs’a, kuzey’de asya’nın batısına ve güney’de mısır ve etiyopya’ya kadar geniş bir coğrafyaya yayılmış- tarihi başlatmış ve her döneminde insanlık tarihini etkileyecek ilklere imza atmıştır.
küçük çaplı topluluk yaşamından kolonilere oradan da şehir yaşamına geçen insan ırkı, yarattığı, keşfettiği ve yaşadıklarıyla her daim bir değişim-gelişim göstermiştir. hiçbir şey salt kendi başına varolmamış, öncesinde varolanlardan etkilenip yepyeni özellikler kazanarak ortaya çıkmıştır dersek -ki ben diyorum- bu etkileşimin en temelinde görülen çoğu şeyin sumer uygarlığında şekillendiğini görebiliriz. kil tabletler üzerindeki çivi yazısıyla tarihi başlatan bu uygarlık, hızına ulaşılmaz bir şekilde değişim ve gelişimini(!) sürdürmekte olan ve adım adım bilinmeyenlere yaklaşmakta olan çağımızda yapılan çok yönlü araştırmalar** sonucunda zihinlerdeki soru potansiyelinin artmasına sebep olmuştur (enazından benim zihnimde oldu yani). sumer kültürü ile ilgilenen ve araştırmalarını bu uygarlık üzerinde sürdüren birçok araştırmacı* bu kültürü hep geniş bir coğrafya ve zaman dilimi içerisinde incelediklerinden, irdeledikleri ve ortaya çıkardıkları şeyler hep çok yönlü olmuştur. özellikle bir dönem birlikte de çalışmış olan samuel noah kramer ve muazzez ilmiye çığ’ın araştırmalarından yola çıkarak denebilir ki, şehir yaşamının başladığı, uygarlığın temellerinin atıldığı sumer ülkesi uygarlık tarihini, kültürleri ve dinleri birçok bağlamda etkilemiş ve insanlık tarihine çok belirgin bir damga vurmuştur.(bilgiyi buraya yazdım ama sorun olmaz inşallah) (10 dkkamı aldı inşallah sıkıntı olmaz)

0

yazı, insanlık açısından en önemli icatlardan birisidir. çünkü yazının icat edilmesi ile birlikte tarih; tarih öncesi dönemler ve tarihi dönemler olmak üzere ikiye ayrılmıştır. tarih öncesi dönemlerde yazı kullanılmıyorken yazının icat edilmesi ile birlikte tarihi dönemlere geçilmiştir ve yazı kullanılmıştır ve böylece yazılı eserler meydana gelmiş ve uygarlıklar hakkında günümüze kadar bilgilerin gelmesi sağlanmıştır. sümerlilerdir

0

yazı yazman gündelik yaşamımızda gerek duyduğumuz bir eylem devletlerin ve devlet içindeki resmi kurum ve kuruluşların devletin ve vatandaşarın arasındaki tüm resmi yazışmalarında kullanmak zorunda olduğu bir eylem yazı olmasaydı belkide geçmişte olan bir çok olay kayda girmemiş ve bir çok edebi eser ortaya çıkmamış olacaktı bu önemle olmazsa olmaz olan yazının bulunmasını sağlayan sümerler olmuştur sümerler yeryüzünde geçmişten bu yana bir çok medeniyeti barındıran güney mezopotamyada milattan önce 4000 ve milattan önce 2000 yılları arasından hayat sürdüler mezopotamyadaki ortaya çıkan sayısız medeniyetin temelini sümerler oluşturmaktaydı yazıyı keşfeden sümerler bu konuda bir çok ilki yaşamıştır ilk çivi yazısı ilk ders kitapları ilk yazılı hukuk kuralları ilk yazılı atasözleri özdeyişler ve daha birçok örnek sayılabilir sümerlerde yazının başlangıç aşaması ideogram olarak adlandırılan içinde resim barındıran bir takım şekillerdir şekiller üzerinde kurulu olan bu yazılar da her varlık ve olay için bir şekil kullanılmıştır sonrasında ise bu şekiller daha pratik hale getirilerek kullanışlı bir biçim almıştır sümerlerin yazıyı geliştirmesiyle birlikte dil tıp astronomi matematik din fal büyü ve mitoloji gibi bir çok alanda öne çıkmayı başarmışlardır bunun sonucundada kendisinden sonra gelecek olan medeniyetlere gelişmesi açısından büyük katkı sağlamışlardır sonuç olarak yazının bulunması yeryüzünde insanlığın gelişimi adına büyük faydalar sağlamıştır

0

yazıyı ilk sümer tabletlerinde belirtilen gökten gelenler diye tabir ettikleri varlıklar sümerlilerre öğretmiştir.bunun için yazıyı ilk sümerliler değil gökten gelenler bulmuştur :)

0

yazıyı bulan ilk uygarlık sümerlerdir . çivi yazısı olarak 3200'li yıllarda bulunmuştur.
yazı insanlık açısından en önemli icatlardan birisidir. çünkü yazının icat edilmesi ile birlikte tarih ; tarih öncesi dönemler ve tarihi dönemler olmak üzere ikiye ayrılmıştır. tarih öncesi yazı kullanılmıyor iken yazının icat edilmesi ile birlikte tarihi dönemlere geçilmiştir ve yazı kullanılmıştır ve böylece yazılı eserler meydana gelmiş ve uygarlıklar hakkında günümüze kadar bilgilerin gelmesi sağlanmıştır.sümerlerin kullanmış olduğu semboller sivri uçlu kamışlar ile kil tabletlere çizilmiştir.tabletlerin üzerine çizilen bu semboler fırınlanarak kalıcı hale gelmiştir. sümerler tarihte tüm uygarlıklara ışık tutmuştur. tarihte ışık tutan yazının icadı insanlara ticaret alanında da kolaylık sağlanmıştır. insanlar, günlük hayatlarında kaydetmek istedikleri bilgileri de belgelendirmişler . o bölgeler geçmişten günümüze kadar gelmektedir. tarihte ilk yazılı hukuk kuralları sümerlere aittir. türk bazı tarihçiler. sümerlerin konuşma dillerindeki türkçe kelimeler ve sosyal yapılarındaki olguların türkler ile benzerlik göstermesi sonucu türk olabileceklerini ileri sürmektedir. bütün dünya biliyor ki sümerler bulunduğu bölgeye başka yerden gelmiştir.
bu medeniyet yaşamış olduğu her bölgede kendi soylarından oluşan yerleşim sstemi içerisine girmiştir. sümerlilerr böylece bölgesel site devvletleri ve site devletlerinin bir araya gelmiş olduğu bir medeniyet olmuşlardır. sümerlerin bölgesel olarak bu yapıları irili ufaklı 35 şehir devleti kurmalarını sağlamıştır.
ilk yazı örnekleri m.ö. 3300 yıllarında sümerlerin uruk şehrinde bulunmuştur.. bulunan bu yazılar, ucu sivri araçlarla yazıldığından çivi yazısıı ismini almıştır. sümer yazısı yada çivi yazısı adı verilen bu yazı sümer rahipleri tarafından tapınak ve depolarda ki malları kayıt altına almak amacıyla kullanılmıştır.buradaki asıl amaç, depolardaki malların isimlerinin belrlenerek birbirleriyle karışmasını önlemek olmuştur. sümerlerden sonra başka milletlerde çivi yazısını geliştirip kullanmışlardır . bunlar ; akadlar, elamlar, hititler, urartular ve fenikeliler gibi uygarlıklardır. bir çok kavim taraafından kullanılan ve çözülmesi zor olan çivi yazısı 1844 te bir ingiliz subay olan henry ravlinson tarafından çözülmüştür. böylece ilk uygarlıklara dair bilgilerde gün yüzüne çıkarılmaya başlanmıştır. bu yazı tipi papirüs'ün icat edilmesiyle son bulmuştur.

0

tarihte yazı ilk olarak sümerliler tarafından bulunmuştur.

0

yazıyı ilk cağlarda bulan ilk bulan uygarlık sümerlerdir

0

ilk yazıyı sümerliler bulmuştur
tarihlere göre

0

ilk yazılı kanun urganika'yıda yazan sümerliler bulmuştur