1

karakter sığmadığı için yazıma tekrardan devam ediyorum:))…
en sık olarak görülen kaygı bozuklukları kesinlikle panik atak ve fobi dir. bu sorunlara sahip olan kişiler kesinlikle kontrolsüz bir şekilde en ufak bir şeyden daha hiç endişe duymaya başlarlar.özellikle bir fobiye sahip olan kişi saçma olduğunu bile bile o şeyden çok büyük korku duymaya başlar ve bunun önüne geçemez.
kişilik bozuklukları: kişilik bozukluğu gibi normal dışı bir davranış ise özellikle ergenlik döneminde kendini belli eden bozukluklarda ve bu sorun yaşam boyunca devam etmektedir maalesef. kişilik bozukluğunun türleri ise şu şekilde 5 e ayrılmaktadır.
bağımlı kişilik bozukluğu
narsist kişilik bozukluğu
paranoid yani sanrılı kişilik bozukluğu
çekingen kişilik bozukluğu
antisosyal kişilik bozukluğu

şizofreni: bir diğer ve aslında herhalde en önemlisi olan normal dışı davranışlar dan ve çok büyük bir psikolojik rahatsızlık olan türdür şizofreni rahatsızlığı. şizofreni aslında düşünce ve duyguların bozulması anlamına gelir. kişiler kendi yaşamış oldukları hayat ile hayal dünyasında yaşamış oldukları hayatı sürekli olarak birbiriyle karıştırılan ve çoklu kişilik bozuklukları yaşayabilirler. kendilerini gerçek hayata kapatırlar ve sürekli olarak kurmuş oldukları hayal dünyasını içerisinde yaşarlar ve gün geçtikçe gerçek hayattan ve çevresindeki insanlardan korkma ya meyilli olurlar.şizofren kişilerin yaptıkları hareketlere de bazen anlam vermek kesinlikle mümkün olmaz. çünkü , durup dururken ağlama ya sinirlenmeye ya da hiçbir neden yokken ortada kahkahalar atarak gülmeye başlayabilirler.ayrıca en kötüsüde şizofren olan kişilerin çevrelerindeki başka kişilere ve kendilerine zarar vermeye yatkın kişiler olmasıdır.

1

normal dışı davranış türleri aslında oldukça çeşitlidir yalnız bazı başlıklar altında kategorilere ayrılmıştır. normal dışı davranış demek aslında , toplumca kabul görmüş davranışlar dışında özellikle psikolojik bazı etkenler sebebiyle değişik ve anormal hareketlerde bulunan kişilerin yapmış oldukları davranışlara verilen genel addır. normal dışı davranış türlerinde şu şekilde sıralayabiliriz.
psikosomatik bozukluklar: bu psikolojik bozukluklarda herhangi bir organik neden aslında yoktur tamamen psikolojik nedenlerden kaynaklı olarak çeşitli ve değişik bedensel tepkiler ile kendisini belli eden psikiyatrik bir rahatsızlıklardır. kişiler kendilerini sürekli olarak bir rahatsızlık içerisinde olduğunu ve bir hastalığa sahip olduklarını söylerler ancak yapılan tıbbi kontroller de kesinlikle bir rahatsızlıkları ve hastalıkları olmadığı tespit edilir.
duygu durum bozuklukları: duygudurum bozuklukları aslında kadınlarda erkeklere oranla çok daha fazla bir şekilde gözükür.
bunlardan biri depresyondur ve en yaygın olan rahatsızlıktır. depresyonda olan kişiler sürekli olarak kendilerini üzgün ve kederli hissederler ayrıca hiçbir şey yapmaya istekleri olmaz kendilerini sürekli yorgun hissederler ve çok sık olarak uykuya verirler kendilerini. enerjileri çok daha azdır ve en kötüsü de intihara meyilli kişilerdir.
depresyon dışında bir diğer duygu durum bozukluğu ise taşkınlıktır.bu rahatsızlığa sahip olan kişiler kendilerine çok canlı ve enerjik hissederler ve normal bir insan gücünün üstünde bir enerji ile işlerini gerçekleştirme yetisine sahip olurlar.bunun dışında kendilerini çok fazla değerli hissederler ayrıca çok aşırı derecede öfkeli ve saldırgan kişiliklere de bürünme ihtimalleri vardır sürekli olarak çok güçlü planlar yaparlar bir şeyler gerçekleştirmek isterler ancak çoğunu gerçekleştiremezler çünkü taşkınlık rahatsızlığına sahip olan kişilerde kesinlikle dikkat dağınıklığı vardır.
taşkınlık ve depresyonun birbirlerini izlediği duruma ise iki uçlu bozukluk ismi verilir.
cinsel bozukluklar: anormal davranışlardan bazıları da bunlardır kişilerin cinsel sağlıklıkları bozulur cinsel işlevlerini kaybederler.
uyku bozuklukları: kişiler genellikle uyku sorunu yaşarlar gece uyumakta ve gündüz uyanmakta çok büyük sıkıntılar yaşarlar ve sürekli olarak uykuları kaçar ayrıca bunun dışında uyurgezerlik ve uyku sırasında sürekli olarak uykudan uyanma, korkutucu rüyalar görme ,uyku apnesi gibi sorunlarla karşılaşırlar.
kaygı bozuklukları: kaygı bozukluğu yaşayan kişiler genellikle her şeyden korkma ve endişe duyma eğilim içerisindedirler bu genellikle yaygın olarak sık sık üzüntü yaşarlar ve bir gerilim ve tedirgin ruh hali içerisinde olurlar.kaygı bozukluğu yaşayan kişilerde genellikle panik atak, fobi ve çok yüksek kaygı duyma bunun dışında ise obsesif kompulsif bozukluk ayrıca kompülsiyon gibi rahatsızlıklar gözükür.bunların içinde tabii ki en sık olarak görülen rahatsızlıklar ise panik atak ve fobi dir.

0

normal dışı davranış biçimi bildiğim kadarıyla; anormal’dir.