0

türkçesi edinsel bağışıklık yetmezliği sendromu olan aids, hiv adındaki mikrobun neden olduğu, kan yoluyla ve cinsel ilişki sırasında bulaşan bir hastalıktır. bu virüs, vücuda girdiğinde hastalığa karşı direnç göstermemizi sağlayan bağışıklık sistemimizi yok eder. böylece başka hastalıklara yakalanmamız çok kolaylaşır ve en basit bir soğuk algınlığına bile direnç gösteremeyiz. hem kadında hem erkekte görülen aids, her yaşta ortaya çıkabilir.

fakat bu virüs, vücuda girdikten hemen sonra hastalık görülmez. ayrıca, bu virüsün vücutta bulunduğunu gösteren herhangi bir şikayet ya da bulgu da yoktur. ancak yapılan kan tetkikleri sonucu farkedilir. yaklaşık 10-12 yıl sonra belirtiler görülmeye başlar. bu zamana kadar kişi, mikrobu başkalarına bulaştırabilir. ayrıca şunu bilmek gerekir ki, aids hastaları için "ölüm" kaçınılmaz bir sondur.

ilk olarak abd'de ortaya çıkan bu hastalık, ülkemizde 1985 yılından itibaren görülmeye başlanmıştır. ülkemizde, sağlık bakanlığının verilerine göre, 1300'e yakın hastanın olduğu saptanmıştır. en çok; istanbul, ankara, izmir, antalya ve bursa gibi büyük ve turistik yerlerde görülmektedir. bunun en büyük sebebi de korunmasız cinsel ilişkidir. hastalığa yakalananların yaklaşık üçte biri kadındır. ülkemizde heteroseksüel erkeklerde çok görülse de homoseksüel ve biseksüel erkekler, madde bağımlısı kişiler ve hemofili hastalarında da bir hayli fazla görülür. bir grup hastada ise hastalığın nedeni bilinmemektedir.

tedavisi vardır aids tedavisi :
her ne kadar tıpta gelişmeler devam da etse, aids'in henüz tedavisi yoktur. ayrıca bu virüsten koruyacak herhangi bir aşı da geliştirilememiştir. yine de birkaç ilacın bir arada kullanılması hastanın biraz daha uzun ve rahat yaşam sürmesine yardımcı olmaktadır. hayat boyu tedavi gerektirir ve hastanın dikkatli bir yaşam sürmesi gerekir. günümüzde aids için kullanılan ilaçlar çok pahalıdır.

1

als hastalığı vücudun yavaş yavaş her hücresinin felç geçirmesi, yani görevini bırakmasıdır. ne nedeni bellidir ne de tedavisi vardır. rabbim korusun. genellikle nedeni bilinmese de birçok futbolcu bu hastalığa yakalanmıştır.
kimi insanda yavaş ilerler, kimisinde çok hızlı. önce eller bir şeyleri tutamamaya başlar. ayaklar yürümez. dil konuşmaz. en son nefes alamayarak ölürsünüz.
çok acı ve tarifi imkansız bir hastalık. sifasini versin rabbim hastalara.