0

dünya'nın en eski şehirlerinden bir tanesi: kudüs. akdeniz ve ölü deniz'in kuzey sınırı arasında yer alan kudüs'ün nüfusu 800.000 üzerindedir ve 125.1 km2 bir yüzölçümüne sahiptir.

kadim tarihi boyunca, iki defa yok edilir kudüs, 23 defa işgal edilir, 52 defa saldırıya uğrar ve 44 defa da ele geçirilip tekrar kurtarılır.

eski kudüs, 1981 yılında "unesco dünya mirasları" arasına girer ve ayrıca şehir, "tehlike altında olan dünya mirasları" arasındadır.
kudüs, müslüman bilincin sürekli diri tutması gereken bir emanetidir. müslüman zihinde kudüs'ün tutsaklığı aslında islam dünyasının bedenen ve zihnen rehin alındığı gerçeğini yüzümüze vurmaktadır.

kudüs her müslüman için semaya açılan bir kapı, her müminin kalbin özgürlük hayalidir. kudüs bugün işgal altında, müslümanlar her ne kadar bu gerçeği unutsa da, kudüs'ün işgalcilerinin karşısında filistinliler islam dünyası olmalı fakat yoklar.
bu yüzden tarihin ortasından bir ders; kudüs'ün selahaddin tarafından fethedilmesi. bugün islam dünyasının yaşadıklarının benzerini o gün yaşayanlar ve tarihin edilgen sayfalarında etken konuma yükselenler.

0

kudüs'ün fethi eyyubi sultanı selahattin eyyubi sayesinde hıttın savaşı ile alınmıştır. kudüs tüm ilahi dinler için kutsal bir yerdir.