0

akbankın sahibi ve kurucusu rahmetli sakıp sabancıdır.kendisi adana'lıdır.adana'da o tarihlerde belkide şimdide en çok yetişen ve geçim kaynağı olan ürün pamuktu pamuk beyaz veya ak bir üründür.bank banka demek.buradan esinlenerek kurduğu bankaya rahmetli sakıp sabancı akbank adını koymuştur

1

akbank, bir sabancı holding kuruluşu. ve herkesin bildiği üzere de sabancı'lar aslen kayserili ve adana'da yerleşmişler.
geçmişte sakıp sabancı'nın hayat hikayesini okurken bu soru da gündeme gelmişti. oradan aklımda kalanı size anlatayım.
bank zaten banka anlamı da, ticari bir kuruluş adı.
ak için anlatmalıyım. bu toplanan pamukların üreticilerinin büyük çoğunluğu adanalı ve kayserili imiş. kurucularının her biri adana'da yaşayan kayseri'ler olduğu için, buradan yola çıkarak adana-kayseri bankası diye bir banka kurmuşlar. sonra bu ismin uzun olduğunu düşünüp ak yapmışlar.
ak'nın pamuğu da temsil ettiği de düşünülmüş tabi. pamuk beyaz olduğundan ve beyazın eş anlamlısı da ak olduğundan.

1

akbank bankası'nın isminin içerisinde bulunan ak kelimesi adana'da bulunan kayserililer anlamına gelmektedir. ayrıca ak kelimesi ile adana'daki pamuk tarlalarının beyazlığına da bir gönderme yapılmıştır. ancak adana'da bulunan bir takım kayserili girişimcinin açmış olduğu akbanktaki akın açılımının adana'daki kayserililer olduğu hakkında rivayetler oldukça güçlüdür.

0

adanalilar akbankin adindaki. ak in. adanda ki. kayserilerden geldigi soyleniyor