0

siyasi yanlızlık, kaybettiği toprakları geri alabilme umudu, savaşın almanya'nın kazanacağına inanılması, kapitülasyonların osmanlı ekonomisine vermiş olduğu zarardan kurtulabilme düşüncesi.

0

1. dünya savaşı başlarında tarafsızlığını ilan eden osmanlı devleti kapitülasyonları tek taraflı olarak kaldırmış ve boğazları kapatmıştır. ancak her an savaşa girecek bir konumda olmasından dolqyı genel seferberlik ilan edilmiştir.

yorum
osmanlı devletinin genel seferberlik ilan etmesi tarfsızlık politikası ile çelişen bir durumdur

ancak osmanlı devleti tarafsız kalmayacağını bildiği için siyasi yalnızlıktan kurtıçulmak amacıyla ingiltere ve fransa ile ittifak girişimlerinde bulundu. bu iki devletin olumsuz yaklaşımı nedeniyle osmanlı devleti başka arayışlara girdi. osmanlı devleti 1. dünya savaşının başlamasıyla birlikte tarfsızlık politikasına son vererek almanyanın yanında savaşa katıldı.

yorum
ingiltere ve fransanın osmanlı devleti ile ittifak yapmamalarında;
1. osmanlı devletinin ekonomik ve askeri yönden zayıf olması
2. osmanlı topraklarını paylaşmak istemeleri
3. osmanlı topraklarında gözü olan rusyanın kaybedilmek istenmemesi etkili olmuştur.

itilaf devletleri osmanlı devletinin savaş sırasında tarafsız olmasını istiyorlardı. itilaf devletlerinin bu politikkasında;
yeni cephelerin açılmasını önlemek
özellikle ingiltere ve fransanın sömürgelerine giden yolları güvenlik altında tutmak istemeleleri etkili olmuştur.

uyari!
itilaf devletleri osmanlı devletinin tarfsız kalması halinde kapitülasyonları kaldıracaklarını , osmanlı devletinin kendilerine olan dış borçları sileceklerini ve ekonomik açıdan destek vereceklerini bildirmiştir. ancak osmanlı devleti itilaf devletlerine güvenemediği için almanya ile ittifak kurmuştur.

1

enver paşa'nın alman hayranı olması ve savaşı kesinlikle almanya 'nın kazanacağına inanması.