0

hümanizim şeytani akıl veyahut üstün aklın anti-tezi diyebileceğimiz bir kavramdır.

0

kelime anlamı olarak insanları sevmek onlara yardim etmektir. ilk kez eski çağlarda ortaya çıkmış bir akımdır. kültürümüzde çok sevdiğim yunus emre ve mevlana temsilcileridir. ama yaşımız büyüdükçe ne kadar boş bir felsefe ve düşünce olduğu anlaşılıyor. bu yüzden uygulanabileceğini düşünmüyorum sadece ütopik eserlerde var olabilen bir felsefe ve düşünce akımıdir, belki transhumanizme geçince uygulayabiliriz ama geçerliliği tartışılır.

0

önceden çok mantıklı bulduğum büyüdükçe ve hayatı gördükçe çok saçma bulduğum bir çeşit hayat felsefesidir

0

hümanizm, insan aklını, etik ve adalet kavramlarını temel alan, teorik ve pratik alanda insansal değer ve ilgilere odaklanan, tüm insanların değerli ve onurlu olduklarını öngören ahlak felsefelerinin genel bir kategorisini anlatan bir terimdir.

0

italyada ortaya çıkmıştır.bu akım sayesinde eski yunan kaynakları çevirilerek herkes tarafından okunulmaya başlanmıştır.insana deger veren,yücelten bir akım türüdür.çıplaklıgın sanat için kötü birşey olmadıgını insanlar bu akımla anlamış ve benimsemiştir.binevi skolastik düşüncenin tam tersi diyebiliriz.rönesans döneminde ise tepe noktasına ulaşmıştır bu akım.o dönemin aydınlanması akımın daha seri yayılmasına vesile olmuştur.

0

hümanizm, her konuda bir eylem faaliyet gerçekleştirilirken vs. bir sürü davranış alternatifi var iken insanı baz alarak, ön plana oturtarak, insan ihtiyacını, yararını, lehinde olmasını gözeterek o fiili gerçekleştirmeyi amaçlayan felsefi bir akım. içinde insan sevgisi barındırır, şefkat, merhamet gibi insancıl duyguları kucaklar.

0

hümanizm genel olarak akıllı insan varlığını tek ve en yüksek değer kaynağı olarak gören bireyin yaratıcı ve ahlaki gelişiminin rasyonel ve anlamlı bir biçimde doğaüstü alana hiç basvurmadan doğal yoldan gerçekleştirebileceğini bilen ve bu çerçeve içerisinde insanın doğallığını özgürlüğünü ön plana çıkaran felsefi bir akımdır.

0

her koşulda insanı üstün tutan yaklaşımdır

0

insan yaşamına ve insan sevgisine dayanır ancak bulunduğumuz bu yüzyılda bu fikrin ne kadar içi boş bir fikir olduğunu görüyoruz insanın doğasında yok etmek varken bu fikirin biyere varacağını sanmıyorum

0

edebiyatin konusu ve temeli insandir benim bildigim kadariyla

0

insanları sevmek insanlara değer vermek olarak biliyorum

0

hümanizm insancılık insan sevgisi demektir bu bir felsefi görüştür ve insanın özellikleri ve dış görünüşüne bağlı olmadan insanlara saygı duymak ve sevmektir.bence çok mantıklı

0

temelinde insan sevgisi olan ve sana karşı saygı duymayı savunan felsefik görüştür. bir kişiye özellikleri için veya dış görünüşü için değil insan olduğundan dolayı sevmeyi savunurlar. ki bence çok mantıklı ve gerçekten insana huzur veren bir görüş .

0

insanların insanları sevmesidir. insanca yaşama felsefesidir. kuralcı değildir. özgürce fikir alışveridir. benimde benimsediğim bir yoldur. herkesin bu yolda doğruları görmesi ve benimsemesidir.

1

hümanizm 14. yüzyılda italya'da doğan insanı evrende tek ve en yüksek olarak gören insanı geliştirmeyi ve yuceltmeyi amaçlayan düşünüştür

1

hümanizm insanları din dil ırk mezhep ayırt etmeden haklarına saygı duymaktir.
bütün insanlığa saygı duymaktir büyük küçük herkesin saygı göstermesi gereken bi insancilik kuralıdır işyerlerinde veya ev ortamında her insanın birbirine saygı duyması gereken bir kavamdir insanı insan oldu için anlamak düşünmek ve sevmektir kimseyi incitmeden kalp kirmadan insanların duygu ve düşüncelerine zarar vermeden insancıl yaklaşımlara hümanizm yani insancilik denir.

1

hümanizm adı üstünde insancılık anlayışıdır. insanları ayırmayan herkesi bir tutan dil, dil, ırk, mezhep ayrımı yapmayan anlayıştır.

1

bu soruya cevabım şudur. hümanizm italyada söylenmeye başlayan evrende tek ve en yüksek değer olarak gören insanı yüceltmeyi amaçlayan düşünüştür. hümanistlere edebiyatın asıl konusu insandır. varlık olma potansiyeli taşımaktadır. hümanizmin önemli temsilcileri dante, petrarca, boccacio, ve montaignedir.

1

bir felsefe ve hayat duruşudur hümanistlik. insanların hayatlarını daha iyiye götürmelerinden sorumlu olmaları gerektiğini ileri sürer. daha kibar nazik bir toplumu merhametli akılla ve eleştirel düşünme ile kurmakla ilgilidir hümanizm. hümanistler olarak tanrı'ya ya da meleklere bel bağlanmaz, dünyayı daha iyi bir yer yapmak için olan gücü kendilerinde ararlar. bütün insanlar iyi şeyler yapabilecek kapasitede doğar doğarlar. empati merhamet ve bencil olma yaşları ile milyonlarca senelik evrimsel süreçte oluşmuştur. sevme kapasitesi hümanistleri zayıf yapmaz güçlü kılar. en karanlık zamanlarında mutluluk ve cesareti bulmalarında yardımcı olur. bazı insanlar hümanist olduğunun farkında değildir, her zaman için iyi olan niteliklerini dini siyasi ya da ırksal etkilere dayandırırlar. çok bölücü ve çok gereksiz insanlar olarak. iyi iyilik olsun diye yapabilme potansiyeline sahip insanlarız. dünyanın en sıkıntılı problemleri insanların bir müdahale bekleme ile değil bilim ve özgür sorgulamaları ile oluşur. küresel ısınma hastalıklar şiddet çatışmalar ve fakirlik gibi. hümanizm güvenilir bilginin ancak süregiden gözlemler değerlendirmeler ve revize etmeler sürecinin içerisinden çıkabileceğini farkına varmıştır. hümanistler dünyayı anlamaya böylece gerçeklere dayanan kararlar vermeye çalışır. hayali şeylere ya da antik düşünce yapılarını sabitledi. fikirlere dayanmaz lar acıları hafifletmenin en etkili yoludur. humanizm bilim çok önemli olsa da hümanistler aynı zamanda teknolojinin insani değerlerce yönlendirilmesi gerektiğini düşünürler. sonuçlar hiçbir zaman araçları haklı çıkarmaz. kimsenin inanışın dan dolayı cezalandırılmaması ya da ayrımcılığa maruz bırakılmaması gerektiğini düşünür hümanistler. insanların inanma özgürlüklerine saygı ile karşılanmaları gerektiğini düşünür. fikirler ve inançlar irdelenmeli ve tartışılmalıdır, fakat eleştiriden öteye geçilmemelidir. iyi fikirler kendilerine eleştirilere karşı savunacaktır. fakat kötü fikirler sorgulanmaz sa dünyaya zarar verecek boyuta ulaşabilirler. hümanizm edebiyatın müziğin ve diğer sanat dallarının önemini kişisel gelişim ve tatmin için onaylar. sanatsal yaratıcılık ve hayal gücüne önem verir. sanatın değiştirecek gücünün farkındadır hümanistler mutlu olmak akıllı hareket etmek ve bunlardan tatmin olmak için çabalarlar. kısacası hümanistler eleştirilmek ister fakat aşağılanmadan saygı duyularak eleştirilmek ister. hümanizm sevgidir sevmektir, boğmadan sıkmadan sevmektir. hümanizm herkese eşit davranmaktır. hümanistler akıl bilgi çerçevesinde insanlara saygı duymaktır.

1

tüm insanları eşit görüp insancılık anlayışını benimseyen görüştür. bu görüşe mensup kişiler her insanı sever görüşü dini dili ırkı farketmeksizin hepsini eşit seviyede görürler ve her insanın yaşama hakkına inanırlar. kesinlikle insan ayırmazlar her insanı severler.