0
0

japonya'da, 19. yüzyılın ikinci yarısında imparator mutsihito liderliğinde başlatılan batılılaşmaya, modernleşmeye meiji restorasyonu (1868-1912) denir. japonya'daki büyük reform hareketlerine bu ad cerilmiştir. 1867'de japonya tahtına oturan imparator mutsihito, 1868'de meiji restorasyonu'nu kabul etti. ''aydın hükümet'' ile japonlar modernleşmeye başlıyordu.
meiji restorasyonu sonucunda yapılan reformist hareketler şöyle özetlenebilir:
feodal düzenin yıkılarak batı tarzında modern bir devlet kurulması amaçlanmıştır..
ingiliz kraliyet donanması'nın örnek alınması ile japon donanması'nın kurulması amaçlanmıl bu sayede batı örnek alınmıştır. ordunun çağdaşlaştırılması amaçlanmıştır. batılı tarzda bir ordu kurulmuşrur.
çağdaş bankacılık sisteminin oluşturulmasının temelleri atılmıştır.
demiryolları yapılması, telgraf ağlarının oluşturulması sağlanmıştır. hep batılı tarzda örneklerden yapılmıştır.
avrupa'dan uzman ve teknisyenlerin getirilmesi sağlanmış bu sayede her alabda uzman kişiler çalışmış ve ülkenin güçlenmesi amaçlanmıştır. avrupa'ya öğrenciler gönderilmiştir. avrupada olan bitenin öğrenilip japonyada uygulanması amaçlanmıştır. şogun adlı yerel yöneticilerin kaldırılarak merkezi otoritenin güçlendirilmesi sağlanmıştır. şogunlar komutandır. derwbeylik gibi bir sistemleei varsır ve bu soeun kökten kaldırılmıştır.
1889'da prusya (almanya) anayasası örnek alınarak anayasa oluşturulması gerçekleştirilmiştir. çünkü modern bir devlet modern yasalarla sağlanır. anayasayı bile başka devletlerden almıştır.
eğitim reformu ile okur- yazar oranının artırılması amaçlanmıştır çünkü en önemli güç bilgidir akıldır mantığıyla devleti ilerletmek amaçlanmıştır.
yerli silah sanayi kurulmuştur. başka devletlere muhtaç olmamak kendi silahını üretip kullanmak devletin yararına olacaktır. takvimin değiştirilmiştir. bu sayede batılı modern çağdaş ülkelerle aynı seviyede gitmek amaçlanmıştır.
giyim- kuşamda batının örnek alınması da yine batının örnek alındığı ve japonyanın modernleşme harekwtlerinin başında gelir. bu adam kısacası atatürk ne yaptıysa aynılarını yapmıştır.