0

degaron camisi’nin, 10-11. yüzyılda inşa edildiği bilinmektedir. degaron camisi, özbekistan’da nevai (kermine) şehrine bağlı ve bu şehrin 30 km batısındaki hazara köyünün 1-2 km güneyinde yer almaktadır.
karahanlılardan kalan en tipik cami örneği olan degaron cami, hazara cami diye de bilinir. plan özelliğiyle de önemli olan yapı, dört ayaklı merkezi kubbeli camilerin ilk bilinen örneğidir.
degaron camii, 1910 yılında önemli bir onarım geçirmiştir. bu onarım sırasında caminin doğu bölümü yeniden inşa edilmiş. doğu bölümündeki kapı, pencereler, küçük kubbeler, tonoz, duvarlar ve küçük kemerler tuğladan yapılmış.
degaron cami, planı ve mimarisi bakımından gelişmiş bir örnektir. cami, dıştan 16.35 x 16.20 m, içten 14.20 x 13,75 m ölçülerinde, kareye yakın, dört ayaklı, merkezi kubbeli bir plana sahip. harimi merkezde sivri kemerlerin taşıdığı dört yuvarlak ayak üzerine oturan bir kubbe örtmektedir. kubbeye geçişte tromp kullanılmış. bir kasnak üzerinde yükselen ve hafifçe sivrilen merkezi kubbe, 5.40 metre çapındaymış.
yapıda inşa malzemesi olarak tuğla ve kerpiç kullanılmış. ayak, kemer, tonoz, kubbe ve sonradan inşa edilen doğu duvarda tuğla malzeme kullanılırken kuzey, güney ve batı cepheler kerpiçten inşa edilmiş. caminin duvarları taş temeller üzerinde yükselmekte olup temeli killi toprak ile sağlamlaştırılmış. caminin şu an ki döşemeleri tuğla ile kaplanmış. ancak eski döşemelerin killi, samanlı kerpiçten yapılmış olduğu bilinmektedir.