0

''ihap hulusi görey'' die afiş sanatını ülkemizde ilk kullanan...

0

afiş sanatının ilk öncüsü ihap hulusi görey’dir. ihap hulusi görey, türk grafik sanatının kurucusu ve illüstrasyon sanatının türkiye'deki ilk uygulayıcısı olmuş. almanya’da öğrenim gördükten sonra 1925 yılında türkiye’ye dönüp afiş sanatının öncüsü olmuş. “istanbul’a döndüğümde afiş sanatı diye birşey olmadığını gördüm.” diyen ihap hulusi, öğrenimini bitirdikten sonra haiman schule’de 1920-1925 yıllarında hem ders verdi hem de grafik sanatçısı olarak çalıştı. 1923 yılında almanya’dan gönderdiği yapıtlarıyla galatasaray lisesi’nde ilk afiş sergisi açıldı. bu açılan sergi, türkiye’deki ilk afiş sergisidir.
ilk çalışmalarını akbaba dergisi’ne gönderdi. akbaba dergisi’nde kısa bir süre çalıştıktan sonra afiş ve reklam çalışmalarına başlamış. ihap hulusi, birçok gazete ilanı ve afiş siparişi almaya başlayınca 1929 yılında istanbul’da ilk atölyesini kurmuş. eserlerinde, topluma modernleşmeyi aşılamak amacıyla, asker veya köylü tiplemelerinin dışındaki her insanı güler yüzlü, kravatlı ve takım elbiseli çizer. yenileşmenin yüzü olan ihap hulusi, iş bankası, sümerbank ve diğer afişleri olmak üzere birçok çalışma ile halkı geliştirdi ve çalışmaya, modernleşmeye teşvik etmiştir.
afişlerinde kullandığı teknik ve üslup almanya’dan hocası prof. ludwig hohlwein’in izlerini taşır. ayrıca reklamcılığın ilk büyük isimlerinden. en çok bilinen işleri türk markaları için yaptığı tasarımlar olmuş. birçok devlet kurumunun kurumsal kimliğini oluşturmuş ve bunları yaparken aslında yeni kurulmuş türkiye cumhuriyeti'nin görsel kimliğinin oluşturulmasında katkı sağlamıştır.
suluboya çalışmalarının yanı sıra, son yıllarında hat sanatını modernize ederek başarılı örnekler veren ihap hulusi görey, son yıllarında maddi olarak çok zorluklar yaşadı. bu sıkıntılarının nedeni, daha önce çalışmış olduğu kurumların, kendisi için sigorta yapmamış olmasıydı. yine de milli piyango için yaptığı çizimlerden dolayı cüzi bir aylık bağlandıysa da bu parayı kullanmaya maalesef ömrü yetmedi ve 27 mart 1986’da istanbul’da 88 yaşında vefat etmiştir.