0

buhara’nın kuzeyinde yer alan vabkent şehrinde yer alan minare, kitabesine göre i. burhaneddin abdülaziz tarafından 1197-1198 yıllarında inşa ettirilmiştir. kaidesiyle birlikte 40.30 m yüksekliğindeki minarenin temeli toprak altında 2 metre derinliğindedir.
onikigen bir kaide üzerinde yükselen silindirik gövdenin üst kısmında mukarnaslı konsol bölümü yer alır. konsol üzerinde on adet sivri kemerli açıklık bulunan galeri kısmı inşa edilmiştir. galeri üzerinde benzer mukarnaslı saçak kısmı yer alır ve minare sivri külahlı bir tepelikle son bulur.
gövde 18 süsleme kuşağına ayrılmış. tezyinatta tuğla ve terakota malzemeden yararlanılmıştır ve süsleme programında ağırlıklı olarak geometrik ve bitkisel motifler tercih edilmiştir. geniş kuşaklar, aralarında farklı tipte geometrik motifler olan ikili tuğla gruplarıyla örülmüştür. bunun yanında kufi ve divani karakterde kitabe kuşakları da gövdeyi hareketlendirir.
en alttaki kitabe kuşağında minarenin kim tarafından ve hangi tarihte yapıldığı belirtilmiş. en üstte turkuaz sırlı stilize bitkisel motiflerle zenginleştirilmiş kitabe kuşağında ise minarenin bitiş tarihini vermekteymiş.
vabkent minaresi, gövdesine açılan iki mazgal pencereyle aydınlatılmış. gövdeye oyulan giriş kapısı yüksekte olmakla beraber, bir köprüyle yanında bulunan camiye bağlanmıştır.