0

uzgend (özkent) minaresi, adını inşa edildiği özkent bölgesinden almaktadır. 11. yüzyılda inşa edilmiştir. dönem özelliğini yansıtan minare, sekizgen bir kasnak üzerine oturmaktadır. kasnak üzerinde yükselen silindirik gövde on iki süsleme kuşağına ayrılmıştır ve her kuşak farklı şekillerde bezenmiştir. teknik ve tuğla işçiliğin geliştiği minarede, gövde kuşakları birbirinden dikey tuğla örgü sırası ile ayrılmıştır.
uzgend minaresi, tuğla bir gövdeye sahip olup, kuvvetli bir temel üzerine inşa edilmiş. toprak altında 2 metrelik bir derinliğe sahip olan temel üzerine inşa edilmiş. yüzeyleri dikdörtgen sağır nişlerle hareketlendirilmiştir. minare kapısının bulunduğu sekizinci kenar süslemesi yoktur. yukarı doğru daralan silindirik minare, şerefe ile birlikte 27.40 m boyutundadır.
minareye spiral bir merdivenle çıkılır. merdiven basamakları kesme taş ve tuğladan yapılmıştır. minare merdiveninin aydınlatılması için mazgal açıklığı şeklinde 2 pencere vardır. görünüş itibariyle de sıkça burana minaresiyle karşılaştırılıyormuş uzgend minaresi.