0

herkesin herşeyi bilmesi zaten imkansız. her bildiğimizi ve duyduğumuzu da söylemek bazen karşı daki kişiyi kırar ve yorara. sır tutmak önemlidir. her söylediğinizi bilmeliyiz ki cahil olmak zor iştir. karsimizda ki kişilerden saygı gormemizide sağlar.

0

kısaca söyle ifade edelim herkese içini yufka gibi açarsan sonuçları sana kol böreği olarak döner
dilinin efendisi iken sözlerinin esiri olursun o yüzden heryerde herkese hersey anlatilmaz ağzından çıkan söze dikkat edersen nerde ne söylediğini hatırlamak zorunda kalmazsn

0

yani birine bişey söylerken ne söylediğini iyi bil bilki ilerde başın ağırmasın.

0

yani lafı soylememiz gereken yerler vardir. kötu seylere yol acacak seyleri her yerde soylememiz lazim. ama konusurkende sonunu dusunmemiz lazim ne soyledigimizi bilmemiz lazim .

1

ağzından çıkan kelimeye dikkat etmek ve bildiklerini de uygun olan olmayan yerde söylememek anlamında kullanılır. sana verilen sırrı da tutman gerekir gibi bir anlam da çıkartılabilir.

0

doğru bir söz kesinlikle , söylediğine dikkat et yanlış birşey söyleme ve her bildiğini özelini de başkalarına anlatma anlamında.

0

bu çok güzel özlü de işlerimizden bir tanesidir.kişinin diline hakim olmasını tanımlar.yani bir konuda eğerki kişi konuşuyorsa, konuştuğunu niçin ve ne amaçla konuştuğunu bilerek hakim olarak konuşması gerektiğini ifade eder.çünkü laf ağızdan çıktıktan sonra kişi o söz üzerinde hakimiyetini kaybeder ve artık o sözü onu hakimiyeti altına alır.bu güzel özdeyişin bir benzer versiyonu ise " söz gümüş gümüş ise sükut altındır" deyişidir.