0

icra bir alacaklının bir borcludan alacağını tahsil edemediği durumlarda, bunu yasal yollardan yapmasıdır. bu da borçlu kişinin mallarına el konularak satılması şeklinde olur. kısacası alacaklı öyle ya da böyle alacağını tahsil etmiş olur.

1

icra bir kuruma ya da bir kişiye olan borcunuzu resmi evraklarla kanıtlandığı takdirde ödemediysek eğer, ödenmemiş olduğunu bu borçlar karşılığında mal varlığımıza el konulması anlamına gelmektedir. eğer mal varlığınız icralık olduysa değerinin çok altında satılarak borcunuza karşılık olarak ödeme yapılır. eğer üzerinize kayıtlı herhangi bir mal varlığı yoksa maaşınıza bile icra konulabilir. özellikle devlete olan vergi borcunu ödemediğiniz zaman, düzenli bir maaşa sahipseniz direkt olarak bankadaki maaşına blokelenir ve çekemezsiniz. icra kararı çıktığı zaman mal varlığınızı kendi rızanız ile satamazsınız tedbir kararı konur.

0

icra resmi olarak bulunan bir borcun olması karşılında alacaklı kişinin borçludan alacağını temin edememesi sonucu oluşan bir durumdur. borçlu kişinin mal varlığına el konması ve alacaklı kişinin zararının karşılanması için satılmasıdır. icra genelde borçlunun üzerinde ki tapu, hisse senedi, araba gibi mallara yapılır eğer bunlar bulunmuyor ise borçlunun evinde bulunan eşyalara yapılır. fakat yeni kanuna göre lüks yaşama giren eşyalara haciz yapılır temel ihtiyaç listesinde bulunan buzdolabı televizyon dolap yatak ve çocuk odasında bulunan hiçbir eşyaya ikincisi olmadığı takdirde haciz getirilemez.