0

devam ediyorum kişi alışa alışa değil de hızlı çıktığında tüple birlikte damarlarına aldığı gazlar basınç azaldıkça genleşecektir. yani hızlı çıkıldığı için hızlı genleşecektir. oksijen için bir sorun doğurmaz çünkü dokular kullanır, yakılır ancak azot gazı sorun çıkarır. akciğer yırtılması, damar tıkanıklığı ve felce kadar giden sonuçlar doğurur. buna vurgun yemek denir. bu kişiyi kurtarabilmek için ayni vurgun yediği basınca döndürmek gerekir .bu yüzden basınç odaları vardır onlara alınırlar ya da bir metot da kişiyi aynı derinliğe indirmektir. amaç aynı basınca tabi tutup sonrasında vücuda hasar vermeyecek şekilde basıncı yavaş yavaş dengeli düşürmektir.

su yüzeyine dakikada yirmi metre olacak şekilde bir hızla çıkılmalıdır.

vurgunun sebebini şöyle düşünün onca derinliğe iniliyor ve bütün o su kütlesinin ağırlığının altında eziliniyor. oysa insanın solunum ve dolaşım sistemi buna ayarlı değil.

0

çünkü insan doğasına karşı bir iş yapmaktadır da ondan. allah, her şeyi her canlıyı kendi ihtiyaçlarına uygun ortamlarda yaratmış ve bünyesini de ona göre dizayn etmiştir. buna göre neden balıklar aynı derinlikte hatta mariana çukuru denilen dünyanın en derin noktasında dahi yaşamaktadır [ bilinmeyen canlılar ] yaşayabilmektedir. onlar da karada yaşayamıyorlar, dengeye bakın. işte insanlar su yüzey seviyesindeki basınca [ 1 atmosfer ] göre yaratılmışlar. ona ancak dayanabiliyorlar.

vurgun yiyeni anlatacak olursak, denizde dalmak üzere derinliğe doğru inmeye başlayan kişi, diyelim 30 metreye geldi, her 10 metrede bir suyun insan vücuduna yaptığı basınç 1 atmosfer artacağından, 30 metre derinlikte 3 atmosferdir. hiç bir araç kullanmayan kişiyi tarif ediyoruz. kan basıncı artar, akciğer kapasitesi dörtte bire düşer. bu sebeple hiç bir araç kullanmadan suyun böyle derinliğine inilmesi tehlikeli olur. fakat oksijen tüpü kullanıldığında da tehlikeler vardır. oksijen tüpüyle solunan oksijen ve azot dokulara dağılırken küçük bir hacimle dağılırlar. halbuki derinlik artmıştır, yani dalan kişi anormal bir iş yaptığı halde normal hayatına devam etmektedir. o yüzden işte ortadaki sorun da yüzeye çıkarken baş gösterir. yüzeye çok dengeli gerektiğinde dinlenerek çıkılmalıdır.
insan doğası