0

16. yüzyılı yaşandığı zaman dilimlerinde islam dünyasında osmanlı imparatorluğu toprak üstüne toprak katmaktadır. gücünün zirvesini yaşamaktadır. yine bu zamanda doğu orta asya’da memlük devleti bulunmakta idi. osmanlı imparatorluğu ve memlük devleti arasında geçmişe dayanan bir dostluk vardır. yalnız osmanlı imparatorluğu sultanlarında cem sultan’ın memlük hükümdarına sığınması yani iltica etmesi bir neden olarak karşımıza çıkmaktadır. ayrıca iç anadolu bölgesinde bulunan karamanoğlu beyliğinin itaat anlamında osmanlı’ya zorluk çıkarması ve memlük devletinin karamanoğlu beyliği ile yakın ilişkiler kurması osmanlı ile memlük devletinin arasını açmasına neden olmuştur. daha sonra osmanlı imparatorluğunun doğu seferleri karşısında memlük sultanın karşı çıkması ve diğer bşr takım problemler çıkarması nedeniyle memlüklüler ile osmanlı imparatorluğu arası iyice açılmıştır. daha sonra osmanlı padişahlarından yavuz sultan selim han hazretleri 1517 yıllarında memlük devleti bir savaş yaparak memlük devletine son verir. bu tarihten sonra memlük devleti tehlike olmaktan çıkmıştır.

0

osmanlı devleti ile memlûk devleti arasındaki sorunlar geçmişten devam etmekteydi. öncelikle cem sultan olayı'nda cem sultanı saklamaları, hicaz şu yolları sorunu, osmanlı halkını kışkırtması, gelmesi gereken vergileri göndermemeleri, karamanoğulları ile iş birliğine gitmesi gibi sebeplerden dolayı zaman zaman osmanlı devleti ile karşı karşıya gelmişlerdir. ama son olarak yavuz sultan selim'in mısır seferine çıkıp 1517 yılında gidip fethetmesi ve memlûk devletini yıkıp halifeliği onların elinden almıştır. kutsal emanetler topkapı sarayı'na taşınmıştır.

0

başlangıçta dostça devam eden memlük-osmanlı ilişkileri anadolu’nun güneyindeki türkmen beylikleri üzerinde iki devletin nüfuz mücadelesi, hac yolundaki su yolları ve havuzlarının bakımı meselesi, osmanlı devleti’nin doğuya açılma politikası, isyan eden osmanlı şehzadesi cem sultan’ın memlüklere sığınması ve osmanlıların yaklaşan portekiz ispanyol tehlikesine karşı memlüklerin bölgeyi koruyamayacağı iddiası gibi nedenlerle bozulmuştur.