1

üçüncü selim zamanında ortaya çıkan bir isyandır kabakçı mustafa isyanı. 3 ncü selim yenilikçi bir padişahtı, yaptığı bu yenilikler bazı kesimler tarafından hoş karşılanmıyor ve içten içe baş kaldırılar oluyordu. bu insanlar menfaatlerine ters düştüğünden topçu olan kabakçı mustafa efendi başkanlığında bir isyan çıkardılar. 1807 yılında istanbul'a yürümeye başladılar. üçüncü selim'den nizami cedit ocağının kaldırılmasını istediler. istanbul halkı da bu harekete destek verince üçüncü selim tahtan indirildi ve nizami cedit fesh edildi.

0

yeni düzenden çıkarları olumsuz yönde etkilenen bu şahıs ve grupların desteğiyle nizam-ı cedit hareketine karşı olanlar, karadeniz boğazı kalelerinde topçu olan kastamonulu kabakçı mustafa önderliğinde mayıs 1807’de isyan ederek istanbul’a doğru yürümeye başladılar. kabakçı mustafa istanbul’a vardığında istanbul halkından da büyük destek gördü. isyancılar 28 mayıs’ta iii. selim’den nizam-ı cedit ordusunun kaldırılmasını ve 11 kişinin idamını istedi. ertesi gün iii. selim tahtan indirildi ve yerine iv. mustafa geçirildi. 1808’de de nizam-ı cedit ordusu lağvedildi.

0

kabakçı mustafa isyanı 3. selim döneminde ortaya çıkan bir isyandır. 3. selim bu dönemde birçok yenilik çabalarında bulunmuştur. bu yenilikler her dönemde olduğu gibi o dönemde de tepki ile karşılanmıştır. özellikle ulema ve yeniçeriler de bu duruma tarafsız kalamamış ve isyan hareketlerine başlamışlardır. bunun nedeni ise kendi çıkarlarına ters düşmüş olmalarıdır. 3. selim'in oluşturmuş olduğu bu yenilik hareketleri beraberinde de yeni vergileri de getirmiş oldu. gariban halkta bu vergileri ödeyemeyince bu isyanın gerçekleşmesi imkansız hale gelmişti. 3. selim'in tek hatası bu yenilik hareketlerini gerçekleştirecek sağlam bir kadroya sahip olmamasıdır. kabakçı mustafa isyanı ile de 3. selim tahttan indirilmiştir. bu isyanın en büyük destekçileri o dönemde yönetime katılan yeniçeriler olmuştur.

0

kabakçi mustafa hakkımda hiç bilgim yok daha önce de hiç duymadım