0

yeniçeri ocağı’nın kaldırılması olayı vaka-i hayriye olarak adlandırılmaktadır. üçüncü selim zamanında olmuştur bu olay.

1

ikinci mahmut zamanında düzeni bozan yeniçeri ocağının kaldırılması olayına vaka-i hayriye adı verilmiştir.
1826 yılında gerçekleşmiştir. asakar-i mansure-i muhammediye diye bir ordu kurulmuştur. bu daha modern bir ordu idi. ve muhammedin askerleri anlamına geliyor ismi de.

0

iii. selim’in yolundan giden ii. mahmut da yeniliklerine askerî alandan başlamış ve 14 ekim 1808’de sekban-ı cedit ocağı’nı kurmuştu. ocak kısa zamanda 10 bin kişilik bir kuvvete ulaşırken ii. mahmut donanma ve diğer ocakların ıslahı için de pek çok tedbir aldı. yeniçerilerin talimlerden kaçmaması için istanbul esnafına dahi talim zorunluluğu getirildi. ancak yeniçeriler yeniden ayaklanarak alemdar mustafa paşa’yı öldürdüler ve ii. mahmut bu olay üzerine sekban-ı cedit ocağı’nı dağıtmak zorunda kaldı. askerî yetersizlik ve başarısızlıklarına ek olarak her fırsatta saray’a karşı ayaklanma tertibi içinde bulunan yeniçerilerin uzun zamandır süren ıslah çabalarına direnişle karşılık vermeleri, ocak’ın kaldırılmasını artık zorunlu hâle getirmişti. 15 haziran 1826’da yeniçeriler son kez isyan ettiler; iki gün sonra 17 haziran 1826’da köklü ancak uzun zamandır devlete zarar veren bu askerî kurum nihayet ortadan kaldırıldı. yeniçeri ocağı’nın kaldırılması olayı vaka-i hayriye olarak adlandırıldı. ocak’ın kaldırılmasından sonra avrupa ölçüsünde düzenlenmiş, modern bir ordu olan asakir-i mansure-i muhammediye kuruldu.